Може ли науката да усъвършенства телата ни? Човешкото тяло съвсем

...
Може ли науката да усъвършенства телата ни? Човешкото тяло съвсем
Коментари Харесай

Как би изглеждало съвършеното човешко тяло?

Може ли науката да усъвършенства телата ни?

Човешкото тяло напълно не е напълно, даже в противен случай. В хода на своята еволюция човечеството е съумяло да придобие умения и да развие качества, които са го извели на върха на еволюционната стълбица, само че точно те са повода телата ни да са толкоз неприятно проектирани.

Макар цивилизацията ни да е достигнала удивителни висоти, човешкият тип не е достигнал своя постепенен пик във връзка с физиката си и несъмнено има голям брой проблеми в структурата на тялото ни, които съставляват проблем в даден стадий от живота ни.

В продължение на милиони години еволюция ние сме придобили извънредно малко характерности, които могат да се опишат като идеални.

Ние сме развили способността да вървим на два крайници и имаме по-големи мозъци от нашите братовчеди приматите, които явно са много потребни. Тези промени обаче, са се случили за сметка на други, като да вземем за пример по-тънките талии, които вършат раждането на деца извънредно мъчително, или слабия гръбнак, който с възрастта стартира да ни боли.

Но по какъв начин би изглеждало съвършеното човешко тяло, което няма слаби места и може всичко?

Еволюционният биолог Алис Робъртс се е заела със задачата да поправи еволюционните неточности на природата и да сътвори съвършеното тяло, вземайки за модел своето лично.



Хората са най-успешните примати на планетата, само че телата ни мъчно биха могли да завоюват премия за добър дизайн.

Това бе изводът на група антрополози, които описаха постоянно мъчителни неточности в работата на еволюцията, до момента в който е оформяла скулптурата на човешкото тяло, на годишната среща на Американската асоциация за прогрес в науката (AAAS), заяви Science Magazine.

Учените демонстрираха по какъв начин самите акомодации, които са създали хората толкоз сполучливи - като способността да вървим на два крайници и нашите огромни, комплицирани мозъци - са резултат от непрекъснато реконструиране на античен проект на човешки маймуни, който в началото е бил употребен за живот на дърветата.

"Тази анатомия не е това, което бихте проектирали през цялото време ", споделя антропологът Джереми Де Силва (Jeremy DeSilva) от Бостънския университет. "Еволюцията работи с тиксо и кламери ".

Тъй като телата ни е трябвало да се приспособяват към изправено вървене на два крайници и по-големи мозъци, това е довело до по-малките ни тазове и надлежно ограничение на родовия канал, до момента в който черепите ни са ставали по-едри. Резултатът е, че хората претърпяват извънредно мъчително раждане, до момента в който приматите раждат и по-късно съвсем незабавно се разхождат по този начин, като че ли нищо не е излязло от тялото им.

"Смъртта при раждането е водеща причина за гибелта на дамите в репродуктивните години ", разяснява палеоантропологът Карън Розенберг (Karen Rosenberg) от Университета в Делауеър, Нюарк. Това е по този начин, тъй като спрямо други примати хората раждат бебета с по-големи тела и мозъци - приблизително човешките бебета са 6,1% от телесната маса на майката спрямо бебетата на шимпанзетата (3,3%) и бебетата на горилите (2,7%).

Нашата дарба да вървим на два крайници също може да докара до болки в гърба, които постоянно претърпяваме в по-късните си години. Разработили сме S-образен гръбнак, което не е най-хубавият метод за справяне с гравитацията.

Освен това имаме гърло, което може да се задуши, и слух и зрение, които, за голям брой от нас, няма да ни служат добре до края на живота ни.

И по този начин, по какъв начин бихме изглеждали, в случай че можехме да изберем по какъв начин да еволюираме?



В една нова стратегия на BBC4 за Англия анатомът професор Алис Робъртс (Alice Roberts) преглежда някои скотски характерности и показва какво би трябвало да откраднем за нас, с цел да създадем идеалния свръхчовек.

"Вдъхновен от кучета, котки, главоноги, риби, лебеди и шимпанзета, моделът ми има по-добро сърце с повече артерии, в сравнение с в този момент има индивидът, по-ефективни бели дробове, очи без слепи петна, уши, които улавят звука по-добре, по-ефективни крайници и кожа на земноводно, която реагира бързо, с цел да блокира увреждащите ултравиолетови лъчи ", написа Робъртс за The Daily Mail, популяризирайки програмата.

Резултатът е този свръхчовек - най-хубавото, което еволюцията или генното инженерство могат да се надяват да реализират.

Като част от програмата "Може ли науката да ме направи съвършен? (Can Science Make Me Perfect?) Робъртс и нейният екип от научния музей в Лондон са основали 3D модел, употребявайки елементи от други животни, с цел да основат съвършенния човек. Той включва уши на прилеп и комфортна торба на кенгуру, в която да държи дребните си.

Разбира се, има и загуби, освен облаги.



"Размених сръчност за експедитивност, когато променях краката ми - и това значи, че шансът ми за нанагорнище на планина са нулеви. Но мисля, че си заслужава - макар че изкрещях, когато видях финалния 3D модел на моето създание ", изяснява Робъртс.

"Като си помисля, не ми харесва типът на краката като на птица. Но откакто родих две деца, аз съм огромен почитател на торбата на кенгуруто ".

Anatomical oddity - join me on Wednesday evening, @BBCFOUR as I attempt to design the #perfectbody! pic.twitter.com/cAWRFU47eO
— Prof Alice Roberts (@theAliceRoberts) June 10, 2018
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР