Може ли машините на тези избори да бъдат основание за

...
Може ли машините на тези избори да бъдат основание за
Коментари Харесай

Може ли машините на тези избори да са основание за оспорване на вота?

Може ли машините на тези избори да бъдат съображение за оборване на вота? И за какво устройствата тормозиха част от администрацията, заета с гласуването?

В страната с машини гласоподават в 9401 секции - в 1115 устройствата са по две.

Какви са провокациите на районните и секционните комисии и на обособените гласоподаватели?

При образованието за работа с машините в столичния 23 РИК породиха първите проблеми. От ЦИК дадоха инструкции по какъв начин да се действа при опити за бойкот.

„ Ако гласоподавател се пробва да влияе върху устройството или върху картите ще би трябвало членовете на СИК незабавно да алармират органите на реда “, разяснява Росица Матева, представител на ЦИК.

Въпреки пробните гласувания и извършените локални избори с машини известни терзания останаха. След като картата зареди бюлетината на екрана, машината остава дейна и с извадена карта. Не е ясно дали при извадена карта може да се упражни избор и съществува хипотезата за двойно гласоподаване от един гласоподавател.

От ЦИК отсякоха - регистрира се единствено един глас след разпечатването на избора. Разпечатките обаче няма да се броят 100%, тъй като в закона това не е записано.

„ В края на изборния ден дават инструкции случайно определени Секционни комисии да бъдат тествани и преброени контролните разписки без значение по какъв начин е протекло гласуването, това е един тип инспекция “, изяснява Живка Котева, ръководител на 23 РИК.

Резултатите се пазят в машината и в двете флаш памети. На предходния избор към този момент е имало опити флашките да бъдат копирани.

„ Ако се опита влияние в РИК в изчислителните пунктове да не могат да се извлекат данните и тогава ще би трябвало да броят разписките в изчислителния пункт. Изключвам опцията за оборване на изборния резултат поради машинното гласоподаване “, разяснява още веднъж Росица Матева.

От ЦИК обобщават, че множеството хипотетични проблеми с машинното гласоподаване са планувани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР