Може ли машина да определи колко дълго ще живее един

...
Може ли машина да определи колко дълго ще живее един
Коментари Харесай

Учени изчислиха алгоритъма на смъртта, определящ продължителността на живота

Може ли машина да дефинира какъв брой дълго ще живее един човек? Може, дават отговор в Съединени американски щати. Тамошна компания е основала логаритъм, с чиято помощ да се пести от средствата за нелечимо заболели, които можели да бъдат вложени по-разумно.

Нови компютърни стратегии ще могат да пресмятат напълно тъкмо продължителността на човешкия живот. Една американска компания се хвали с достижението си в тази тенденция:

" В положение сме да определим кои пациенти ще умрат след седмица, след няколко седмици или след година. В положение сме да определим тъкмо и разноските по лекуването на даден пациент ". Така Бил Фърст популяризира продукта, основан от неговата компания " Aspire Health ". Съфинансираната от Google компания прави оценка благодарение на логаритми лекарските диагнози на пациентите и съпоставя картината на болестта с най-често прилаганите лечения. Целта е да се предотврати разхищаването на медикаменти и средства за нелечимо и тежко заболели пациенти за които се знае, че няма да живеят дълго.

Учени откриха метод да предвидим гибелта 14 години преди да се случи

Американската компания " Aspire Health ", която печели приходите си от палиативната медицина, твърди, че благодарение на новите логаритми могат да се понижат разноските за лекуване с 40 %. На пръв взор това звучи добре. Възможно ли е обаче прогнозата за един пациент да се пресмята единствено въз основата на статистики? Къде остават неизмеримите, само че решаващи фактори като да вземем за пример волята за живот на индивида?

Би ли могла една компютърна стратегия да планува този детайл? Специалистът по компютърна нравственос Кевин Баум от университета в Заарланд предизвестява за слабостите на логаритмите. „ Те могат да оферират само решения, които се основават на данните, с които са захранени компютрите “, споделя той. " Алгоритмите не могат да регистрират самостоятелните качества на индивида като волята му за битка, да вземем за пример. А таман тези качества могат да играят забележителна роля “, споделя Баум.
" Онова, което машината не може, е да вземе решение по обособен, напълно съответен случай. Тя работи на правилото, че сходните случаи се развиват по подобен метод. Но това не постоянно е по този начин. Едва ли ще намерим двама пациенти с безусловно идентични данни и положения ", споделя специалистът по компютърна нравственос.

Акад. Владимир Шабалин: Таблетката срещу напреднала възраст е мит

Предвиждането за продължителността на живота играе роля в доста сфери. При сключването на застраховка за живот да вземем за пример. Но логаритмите навлизат все по-широко и в медицината. Германските лечебни заведения също ги употребяват, очаквайки, че някой ден ще могат по-добре да плануват продължителността на живота.

Онкологът Волфганг Хидеман от Мюнхен счита, че медицинските статистики за пациентите, основаващи се на действителни данни, са нещо скъпо, само че прави едно конкретизиране: „ Тук нямам поради статистиките на компании, които вършат логаритми за пациентите, с цел да печелят от тази активност “.

US-учени назоваха с акуратност какъв е рискът да умрете по време на секс

Според него е неприемливо въпросът за живота и гибелта да се свежда до логаритъм, чието основаване е обект на фирмена загадка.

Източник: " Дарик "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР