Може ли една община да е в блестящо финансово състояние

...
Може ли една община да е в блестящо финансово състояние
Коментари Харесай

Общината, която е отличник пред финансовото министерство, но фактически във фалит

Може ли една община да е в ослепително финансово положение пред Министерството на финансите, в това време да е във в действителност банкрут? Оказва се, че може. И Actualno.com откри ослепителен образец за това.
Ако отворите данните на 265-те български общини в уеб страницата на МФ и разгледате по какъв начин стои община Чирпан, ще се уверите, че тя е забележително добре от много време.
От шестте индикатора, които ведомството на Владислав Горанов следи, Чирпан няма отклонения по нито един. Просрочията ѝ са дори нула лв.. Това сочат и данните за първото тримесечие на тази година. Размерът на общинския дълг е по-малко от 57 000 лв., настоящите отговорности – едвам 336 871 лева, поетите отговорности за разноски – 4,9 млн. лева (изключително непретенциозно за такава дребна община).
Накратко, обстановката в тази община наподобява като фантазия за всеки искащ да ѝ стане кмет.
На процедура обаче тя е затънала с 21,5 млн. лева при годишен бюджет от 17,4 млн. лева Запорирани са сметките ѝ, възбранени са нейни недвижими парцели. Отпреди седмица е блокиран и 100%-овият капитал на общината в МБАЛ – Чирпан, което слага в риск съществуването ѝ.  
Как се е стигнало до такава степен?
През април 2013 година след извоюван план по Програмата за развиване на селските региони сегашната кметица Кичка Петкова подписва контракт за реорганизация и рехабилитация на водопроводната мрежа в три села – Гита, Свобода и Зетьово. Той е на стойност малко над 17 млн. лв. без Данък добавена стойност (20,4 млн. лева с ДДС).
Има една специфичност, че за три села са подписани четири контракта с финансиращия орган по програмата – Държавна фирма „ Земеделие “ (ДФЗ), защото водопроводът в Зетьово е разграничен на два обекта – на север и на юг от основния път Чирпан-Меричлери.
За реализатор всред 19 предложения е определен консорциум „ Крам Щрабак ЕВИ МСМ “. С най огромен дял в него - 69,4%, е компанията „ Евиданс Инженеринг “ ЕООД – София, еднолична благосъстоятелност тогава на Стела Стоянова. Участници са също „ Щрабаг “ с 28,6% и „ МСМ – Проектстрой “ ЕООД с 2%.

Работата стартира и завършва без проблеми. След искане от общината до Държавна фирма „ Земеделие “ тя е получила и превела на изпълнителя предплатеното съвсем 9,4 млн. лева Проблемът сред общината и изпълнителя стартира в края на 2015-та, началото на 2016-та година, когато би трябвало да създадат окончателното заплащане.
„ В края на декември 2015-та година чакахме окончателното заплащане, само че от общината споделиха, че има някакъв проблем, само че ще се чуем, те щели да го оправят. След това се оказа, че фондът е отказал окончателното заплащане и те ще се борят да го обезпечат до 2-3 месеца. Ние чакахме. Нещата обаче се проточиха половин година, по-късно спря връзката посред ни. Спряха да си подвигат телефоните. Писахме им имейли, в които питахме дали са завели някакви каузи, в случай че нещо можем да помогнем. В последна сметка ние трябваше да заведем дело, тъй като всичко сме изработили по контракта. Те са приели строителството, има си акт 16 за въвеждане в употреба “, изяснява Николай Йочколовски – юридически представител на „ Евиданс Инженеринг “.
Питане за проблемите с този план е било отправено от депутата Радостин Танев през октомври 2018 година От отговора на земеделския министър Румен Порожанов излиза наяве, че на общината е наложена финансова промяна в размер на 25% от цената на контракта – т.е., близо 4,3 млн. лева Проверяващите от фонда открили нарушаване на Закона за публичните поръчки по виновност на възложителя, който е класирал преди всичко оферта, неотговаряща на условията, заложени от него.
След подаването на искане за дефинитивно заплащане, от ДФЗ ревизирали обектите и документите на място.
„ Въз основа на осъществени административни инспекции и инспекции на място по подадените поръчки за дефинитивно заплащане по четирите контракта по размер 321 са открити несъответствия, като в това число изпълнените и подлежащи на закриване строителни работи, не са напълно удостоверени посредством сформиране по законоустановения подобаващ ред на актове пример 12 по време на строителството “, написа в отговора на досегашния министър Порожанов.
Тогава е избран окончателният размер на допустимата дотация по подадените поръчки за дефинитивно заплащане по четирите контракта в размер на 0,00 лева
А общата сума, която още оттогава предстои на възобновяване в ДФЗ от община Чирпан, възлиза на 9 380 972 лева
На 20 декември 2018-та обаче тя е наказана от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да заплати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лева
Така, сумата, която понастоящем общината дължи на ДФЗ и на изпълнителя възлиза на обща стойност 21,5 млн. лева без последващите такси.
По думите на адв. Йочколовски окончателното заплащане е отказано, тъй като проверяващите не били видели изпълнени някои действия  от сорта на диги и ровове.
„ Обяснението е, че те не виждали пръстта от изкопа, не виждали насипа. А в случай че няма насип и ров, няма по какъв начин да е изпълнено. Очевидно е бил блян на фонда да не платят, интерпретациите за което са всевъзможни “, разяснява той.
След като мажоритарният притежател в консорциума „ Евиданс Инженеринг “ схваща, че общината няма да заплати, завежда дело. „ Заведохме го пред Арбитражния съд на БТТП, защото в контракта има арбитражна уговорка. Спечелихме го и там решението е дефинитивно. Няма първа, втора и трета инстанция “, изяснява юристът.

 

Община Чирпан от своя страна завежда исково произвеждане във Върховния касационен съд, възползвайки се от опцията по Закона за интернационалния търговски арбитраж да се желае анулация на влезнало в действие арбитражно решение. Плаща държавна такса от близо половин милион.
Там се заплаща такса 4% от цената на желае. Но това е исково произвеждане, което не стопира осъществяването на решението, в случай че молителят не внесе цялата сума по решението, на което желае анулация. Делото е планувано за 30 септември месец.
Но то не стопира осъществяването на решението от Арбитража, защото то е дефинитивно.

„ Към дата 4 април, когато е разпоредено заплащането за държавната такса на стойност 472 243 лв. във Върховен касационен съд, не беше признат бюджетът на общината. Той е признат на 22 април, само че на никое място кметът няма позволение за това заплащане. За толкоз огромна сума кметът би трябвало да е оправомощен категорично да се разпорежда “, е безапелационен адв. Йочколовски.
След като излиза решението на Арбитражния съд той прави опит да се свърже с кмета на общината, с цел да обсъдят какви ще са най-леките последствия.
„ Но те освен че отхвърлиха, само че започнаха да пускат тъжби против нас на всички места - до Главния прокурор, до Омбудсманна, до Национална агенция за приходите. Зам.-кметът на общината Стайко Генов ме извика на една среща и ме предизвести, че в случай че не се откажем, ще пуснат тъжби. А ние в последна сметка си вървим " по правилник ", не вършим нищо неправилно. Според мен задачата е да свърши мандата на кмета, а след това да става каквото ще. Явно това е прийом за отбрана на длъжника “, счита юристът.
Оттам-нататък следва комплициран проблем с изкарването на изпълнителен лист и налагане на запори - първо на банкови сметки, а след това и на недвижими парцели частна общинска благосъстоятелност.
Паралелно с това е обжалван от общината изпълнителният лист пред Апелативен съд – Пловдив, който бил обезсилен с мотив, че кметът на Чирпан е подал искане до Арбитража, въпреки и за корекция на техническа корекция в решението от 2011-та на 2013 година
„ Евиданс Инженеринг “ вади различен изпълнителен лист за доста по-малка сума - към 700 000 лв., като част от огромното взимане. Междувременно цедира огромна част от него през други сдружения, част от които задгранични. Взискател на вземането се явява крайният цесионер, само че обвързване на " Евиданс Инженеринг " е да вади изпълнителни листове.
Реално общината и все още е със запорирани сметки за тази сума и с наложени възбрани на някои парцели.
Отпреди седмица обаче има подаден иск в Окръжен съд - Стара Загора, против болничното заведение в Чирпан, която е 100% общинска благосъстоятелност. Това е иск по член 517, алинея 4 Граждански процесуален кодекс. В този случай, в случай че реши, че искът е състоятелен, съдът приключва сдружението и това се вписва служебно в Търговския указател, след което се прави разпродажба.

„ И има действителна заплаха да се приключи активността на болничното заведение, което не би трябвало да се случва. На процедура се запорират дружествени дялове на длъжника в сдружението. Само че откакто са запорирани, ние не можем да ги продадем. Няма подобен механизъм. Но можем да желаяме от съда да разгласи преустановяване и разпродажба на това сдружение. С други думи това значи, че може да се приключи активността на МБАЛ – Чирпан “, изясни юристът.
„ Тази стъпка нямаше да я предприемем, в случай че от общината имаше някаква форма на разговор “, акцентира той. 
За коментар по тематиката с фактическия банкрут на община Чирпан Actualno.com потърси кмета Кичка Петкова, само че тя не реагира на телефонните позвънявания. Actualno.com показва подготвеност да разгласява нейното мнение. 
Впрочем, на съвещание на Общински съвет тъкмо преди два месеца в нейно неявяване е прочетено обръщението й към съветниците със следното наличие:
 „ От няколко месеца в общественото пространство посредством ваши изявления за управлението и чиновниците от общинска администрация се насочат обиди във връзка с нашата подготвеност и административен потенциал. Поради тази причина ние няма да присъстваме на съвещанията на Общинския съвет и на непрекъснатите комисии към него, както и да отговаряме на вашите въпроси и питания. Всички вие сте общински съветници отдавна, хора с богат политически опит и висок административен потенциал и можете да прецените кое от импортираните от нас предложение можете да подкрепите и кое да отхвърлите “.
Оттогава, а и преди този момент, кметицата Петкова не взе участие в съвещанията на локалния парламент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР