Може ли една мечта да възроди закрита преди 15 години

...
Може ли една мечта да възроди закрита преди 15 години
Коментари Харесай

Една мечта, пресъздадена в макет на закрита ж.п. линия

Може ли една фантазия да възроди закрита преди 15 години ж.п. линия, свързваща Ямбол и Елхово. Според един младеж това е напълно реалистично. Ентусиастът, дружно със свои другари е изработил макет на цялата линия, с всички детайлности, такива, каквито са запечатани на старите фотографии.

Ямбол Елхово

Инж. Георги Петков е младеж, родом от Елхово, за който закриването на ж.п. линията е неточност. След като не срещнал подпомагане в институциите, решил със лични средства да създаде макет на цялото трасе с всички елементи – здания, релсов път, ландшафт, с цел да може най-малко да запази загатна до момента в който към момента не всичко е разрушено.
инж. Георги Петков: Макета съответно е отчасти на гаров регион Елхово и има изложени спирка Кирилово макетче и кантон Георги Дражев, който в началото при градежа на линията се е наричал спирка безименна.... мащаба е 1:87,... тук както виждате са виждат нещата в елементи, което е по-интересно в сравнение с самия ландшафт.
С помощта на другари инж. Петков създава макети на гарите и спирките по линията Ямбол - Елхово, точни копия на парни и електрическите локомотиви и вагони за транспорт на товарни коли. Той продължава да мечтае един ден неговия макет още веднъж да стане действителност. Дори е защитил дипломна работа за ефикасното потребление на ж.п. линията.
инж. Георги Петков: Идеята ми беше да се транспортират ТИР- ове по системата RO-LA.... Конкретно моята разработка е за източна България, само че най-реалистична като дестинация е Елхово – Русе, защото огромна част от товарните коли употребяват Дунав мост, тъй че до момента в който почиват на тези бензиностанции те могат да се озоват на 250-300 км, и през това време да са отпочинали, да слязат тези коли от платформите и да продължат. Преди няколко дни в Румъния се осъществя такава релация, тъй че... щом в Румъния може, ние все се съпоставяме с тях, в България за какво да не може.
Инж. Петков е направил изследване, съгласно което товаропотока от и за Турция е забележителен, а това е съображение да се намерения за възобновяване на линия и продължаването ѝ до Одрин, каквито планове се заявиха преди време от разнообразни институции. За в този момент обаче само действителен е макета на линията, с движещите се влакови пътнически и товарни композиции. Той може да се види като част от неповторима галерия, отдадена на историята на железницата Ямбол – Елхово, експонирана в Ямбол до 20 март, а по-късно като непрекъсната експозиция в елховския музей.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР