Може ли да се говори за липсата на телевизионно майсторство,

...
Може ли да се говори за липсата на телевизионно майсторство,
Коментари Харесай

Срутените устои на нашия живот

Може ли да се приказва за неналичието на телевизионно майсторство, пошли риалити шоута и сладникави сериали, когато с реакциите във връзка убийството на една журналистка хората изгубиха доверието си във всичко, което построява едно общество и една страна. Когато не знаем по какъв начин ще живеем от на следващия ден, тъй като изборът е да преминем през катарзис, или да ни се стовари открита тирания.

Затова е значимо да се прочете вярно какво тъкмо се случи и какви са последствията. И каква е ролята на публицистиката, най-много телевизионната, която и с подбора на информация и мнения и със личната си позиция, дейна или пасивна, изигра основна роля за развиването на тази социална рецесия. Макар и да не е първа власт, както се изрази ядосаният министър председател Борисов, българската публицистика беше освен обект на събитията, в случай че се има поради специалността на убитата, само че и индивид, който даде тенденция на тълкуванията на закононарушението у нас и по света. Но никаква власт не е, в случай че никой не й има вяра. Тя към този момент падна толкоз ниско, че загуби цялата си роля на бранител на публичните ползи.

Най-напред се срути цялата ни заблуда, че елитът на западните институции ни поддържа и даже ни обича. То не бяха лигави обръщения и рецитации на български език, властнически потупвания по рамото, фамилиарни целувки, които ни връщаха във времето на Брежнев. Всичко е било лицемерно подучване да продължим да бъдем правилни и предани. Приемахме го като израз на престиж и почитание, а то е било от интерес, тъй като предстоят евроизбори.Оказа се, че те няма да съжаляват, в случай че се срути настоящето ръководство. Дори биха въздъхнали с облекчение. И ползата им грозно лъсна, когато завчас смениха позицията си и от яд и пренебрежение минаха още веднъж към похвали и ласкателства. И първи бяха тези, които най-вече разчитат на поддръжката на ръководещите в България за идните избори. Няма позор, има търговия. И ние сме предмет за постигането на задачите им.

Трябва да се признае, че цялата история можеше да има още по-лошо развиване, в случай че не беше фамозният усет на премиера Борисов за заплахите в политиката и навременната му реакция. Неговият яд бе изцяло разбираем, само че въпреки всичко той загуби мярката в тона към европейските началници. Не че те не го заслужаваха. В политиката в никакъв случай не би трябвало да даваш воля на възприятията си. А може би изобщо не е изгубил мярката, а сцената е предопределена към подсилване на престижа му в самата България.

А опозицията? Българска социалистическа партия завоюва позитиви с акцията във връзка ремонтите в София. Не може да се каже същото за реакцията във връзка убийството в Русе. Вероятно от боязън да не изостане от натиска, извършен от европейските и международни институции, Българска социалистическа партия се оказа на страната на тези наши кръгове, които злепоставиха страната ни със зле скроената клевета за интервенция на властта в закононарушението. Тази рецесия можеше да прерасне в нещо по-голямо, в случай че това беше истина, само че още през цялото време беше ясно, че закононарушението има чисто престъпен темперамент. В края на краищата политиците са длъжни добре да разчетат знаците на една рецесия и нейните последствия. Можеха елементарно да схванат какъв брой случайни са изказванията на уеб страницата „ Бивол “, че Виктория е убита, тъй като правила „ следствия “ по сходство на тяхното за аферата „ Джи Пи Груп “. „ Разследването “ е изявление с двамата публицисти, задържани при случая край Радомир. Само че изявлението не е взето от Виктория, а от различен публицист, тя единствено го е обявила. И в никакъв случай не се е занимавала с следствия.

След всичко това не е обезверение да се каже, че е достигната тази точка на публично съмнение, че към този момент няма значение дали изказванията или даже слуховете за едно или друго отрицателно събитие, са истина или не. Във всички случаи то се приема за истина. Иначе по какъв начин да си разбираем, че в редица градове хората излязоха на улицата във връзка на убийството, макар че то бе с престъпен темперамент.

Не ми е ясно обаче за какво тъкмо мотористите се наемат да сплашват циганските махали? И те ли са движени просто от нападателни подбуди като футболните почитатели? Защо изострят така и така натегнатата атмосфера? Извънредно състояние ли желаят?

Колко доста въпроси от тази социална рецесия остават още неизяснени. Свързано ли е с нея решението на Делян Пеевски да се отдръпна от издателската активност? Какво ще стане с „ Джи Пи Груп “? Защо от Русия тъкмо в този момент подават сигнал, че за тях е приоритет втората тръба с природен газ от Турция да минава през България и забележете- да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия, все страни, ухажвани от Москва?

Този път не важи правилото „ казусът е завършен, забравете го. “

Опасна непосредственост


Както е известно, централата на ГЕРБ е в същата постройка с БТВ. Така по-лесно се прави координацията. Затова не е изненада, че при Жени Марчева незабавно след Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, в студиото влезе Цветан Цветанов, с цел да разяснява казаното одеве от предходния събеседник, без той да може да отговори. Не е изненада, тъй като тя не го прави за първи път. И аз самият съм ставал жертва на нейните способи.

Но от Хекимян съм сюрпризиран. Елена Йончева бе при него в качеството й на представител на опозицията по убийството в Русе. Съвсем не на място, той я засече с въпроси за обвиняванията против самата нея. Предварително готови и евентуално съветвани въпроси. Браво, Антоне, огромен мъж си!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР