Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима

...
Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима
Коментари Харесай

Енергийният министър мълчи за поскъпването на тока

Може ли да чакаме повишаване на ток за тази зима - на процедура енергийният министър Теменужка Петкова по този начин и не сподели какво може да се чака . За цената на природния газ обаче министърът уточни, че ще има понижение – с близо 4%, базирайки се на ръководителя на КЕВР Иван Иванов (бел. ред. - " Булгаргаз " изиска поевтиняване с към 7%, само че като се сметне въздействието на такса " транспорт ", то ще е по-малко). Петкова разяснява тематиката поради смяната на методиката за установяване на такса " транспорт " на природния газ.

На въпрос дали страната чака митинги от бизнеса поради новата цена на газа, Петкова отговори, че той е в правото си да го стори. Тя сподели пред bTV, че страната ще направи инспекция на документите и реда за установяване на новата такса " транспорт " от " Булгартрансгаз ", която сега е 19,73 лв. на 1000 куб. метра и в този момент ще се оскъпи със единствено 71 стотинки. Припомняме, че имаше брожения по отношение на смяната и изказвания, че тя ще оскъпи газа от 1 октомври с до 60%.

Теменужка Петкова по този начин и не сподели съответно дали си заслужава да строим АЕЦ " Белене ", тъй като към момента не е подготвен отчетът на Българска академия на науките по тематиката. Тя не сподели и по кое време ще е подготвен документът, само че по неофициална информация на Actualno.com това може да стане до края на днешния работен ден (15 септември). Освен това, отново по неофициална информация, изчисленията сочат, че " Белене " няма по какъв начин да е на облага, в случай че е частен план без никакво държавно присъединяване, тъй като няма по какъв начин да се подсигурява облага на частния вложител .

Относно кражбата на ток и към този момент невероятните ѝ размери, енергийният министър уточни, че от доста време насам имало опити да се промени законовото състояние – крадците да заплащат единствено 39 лв. за мегаватчас, тъй като това беше равнището на софтуерните загуби и единствено за три месеца обратно. КЕВР опита да промени това, само че имаше оборване в съда – Комисията обаче усили цената на софтуерните загуби и в този момент заплаща повече, въпреки и отново единствено за три месеца обратно, добави Петкова. И увери, че страната работи, тъй като имало доста наказани за кражба на ток. Въпреки това Петкова призна, че дружно с КЕВР мислят за нови текстове в Закона за енергетиката за кражбата на ток. Възможен вид е глобата т.е. срокът за заплащане обратно да стане 1 година, а не да е 3 месеца.

През идната седмица стартират инспекциите на електроразпределителните сдружения по отношение на готовността за есенно-зимния сезон. Те се вършат за трета поредна година. През октомври ще бъдат тествани всички енергийни предприятия, които обезпечават студения ни запас, сподели Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР