Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са

...
Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за бактериите в храните?

Може ли да консумираме немити зеленчуци? А храни, които са леко мухлясали? Какво би трябвало да знаем, когато подготвяме месо? И по какъв начин да избегнем разпространението на бактерии в кухнята? Отговорите дава

Афлатоксините - отровата от плесенните гъби

Някои типове микроскопични гъби от групата Aspergillus създават извънредно рискови отрови - най-силните от всички биологични токсини. Плесенните гъби се появяват всекидневно по орехите и другите ядки, по зърнените култури като царевица и жито, по семената. Ако в кухнята ви има мухлясали храни - даже и единствено частично, най-добре ги изхвърлете.
 мухъл iStock/Getty Images
Смъртоносната мухъл

Дори и в дребни дози приемането на афлатоксини може да аргументи съществени болести - като рак на черния дроб, или пък да докара до нарушавания в развиването на плода в майчината вътрешност. Високата централизация на този токсин провокира остро отравяне, нерядко с летален излаз.

Салмонелите

Бактериите от групата Salmonella живеят в стомашно-чревния тракт на доста животни. Но за индивида ентеробактериите постоянно водят до тежки болести. Строгото съблюдаване на разпоредбите за хигиена в кухнята, както и топлинната обработка (15 минути са достатъчно) най-много на месните и рибните артикули оказват помощ да се избегне разпространяването на салмонелите.-->

Опасните чревни пръчици

От една страна бактериите от групата Escherichia coli извършват значими функционалности в червата на индивида. Но при хората с отслабена имунна система изключително рисковият високопатогенен вариант на пръчковидните бактерии (ентерохеморагична ешерихия коли) може да провокира тежка чревна зараза.

Коварната салата

Високата температура може да унищожи и салмонелите, и чревните причици. За страдание обаче бактерии има освен в продуктите от скотски генезис, само че и в зеленчуците. Преди приложимост марулите, краставиците и всички останали зеленчуци би трябвало деликатно да се измият с топла вода. Важно е да се употребяват разнообразни ножове за зеленчуци и месо. Това оказва помощ за понижаване на риска от болест.
 бактерии iStock/Getty Images
Листериите

Пръчковидните бактерии от групата Listeria са известни със способността си да се приспособяват съвършено. Те в действителност са на всички места, в това число в питателните артикули. В организма на индивида те са способни да провокират заразяване на кръвта или менингит (възпаление на кората на основния мозък). Листериите могат да бъдат победени посредством термична обработка - на 70 градуса за минимум 10 минути.

Норовирусът

Вирусът Норовирус или Норфолк от групата на норовирусите доста постоянно е провинен за разпространяването на " стомашното разстройство " с гадене, повръщане и диария. Вирусът може да живее до 12 дни по зеленчуците и месните артикули. Борбата с него се води още веднъж посредством термичната обработка и дезинфекцията на ръцете.
 болки корем iStock/Getty Images
Чистите ръце - залог за здраве

Хранителните артикули влизат в прикосновение с микробите още до момента в който се обработват. Най-вече в личната кухня. Затова спазването на хигиената е най-хубавият метод за битката с бактериите и вирусите. Най-важното е ръцете да бъдат измити деликатно със сапун, преди да се пристъпи към приготвянето на храната.

Златните правила на кухненската хигиена

След като един път сте размразили артикули, не трябва да ги замразявате отначало. За рязането на месото, рибата и зеленчуците би трябвало да се употребяват разнообразни дъски - по този начин може да се предотврати преместването на бактериите към продуктите, които не изискват термична обработка. Месото и рибата би трябвало да се готвят не по-малко от 10 минути (на не по-малко от 70 градуса) и би трябвало да се изяждат още същия ден!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР