Може ли българският футбол да понесе тежко наказание, след като

...
Може ли българският футбол да понесе тежко наказание, след като
Коментари Харесай

Застрашен ли е българският футбол от наказание заради намеса на държавата

Може ли българският футбол да понесе тежко наказване, откакто министър-председателят Бойко Борисов настоя президентът на БФС Борислав Михайлов да си подаде оставката? ФИФА не разрешава изрично намесата на страната в ръководството на футбола на национално равнище.

В разпоредбите на интернационалната федерация е записано, че всяка национална федерация би трябвало да работи без значение и без външна интервенция от трети страни.

" Не, аз не им се греша. Аз мога да забраня на моето държавно управление, което управлявам в лицето на Красен Кралев (министъра на спорта), да приключи всевъзможни действия, както и финансови ", сподели Борисов пред кореспонденти. Той притисна Михайлов да подаде оставката си, като съобщи, че до момента в който това не стане, страната няма да обезпечава средства за футбола.

" Защото към този момент има една граница, която не мие прелестно да... Не може страната да бъде обвързана с държанието на един човек ", добави Борисов.

 Какво гласи правилникът на ФИФА
© Reuters

Какво гласи правилникът на ФИФА

Кралев също счита, че няма причина за терзание от вероятно наказване. " В момента споделяме, че желаеме оставката поради цялото положение на българския футбол, поради случаите през вчерашния ден, които бяха, и това е. Ясно и изрично. Държавата не може повече да толерира сходно държание ", съобщи министърът на спорта в Министерския съвет.

Според наредбите на ФИФА органите в националните федерации би трябвало да бъдат избирани или назначавани в самата организация. Ангажимент на националните федерации е " да обезпечават демократични процедури, които да подсигуряват цялостната самостоятелност на избирането или назначението ".

ФИФА не признава за свои членове федерации, чиито управителни органи не са определени съгласно наредбите. В последните години имаше няколко случая, в които интернационалната федерация се произнесе поради интервенция на държавни управления във футболните каузи, като измежду образците са Нигерия, Гана, Пакистан и Сиера Леоне.

Фотогалерия: Срамната футболна вечер в София >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР