Може и да не сте чували за неодим, но вероятно

...
Може и да не сте чували за неодим, но вероятно
Коментари Харесай

Непознатият рядък метал, който използваме навсякъде около нас

Може и да не сте чували за неодим, само че евентуално сега носите от него някъде по себе си. Той е част от мобилния ви телефон, слушалките ви и може да носите няколко кг в колата ви. Неодимът е метал, един от 17-те редкоземни детайли, а търсенето непрекъснато му се усилва.

" Неодимът е виновен за по-голямата част, в случай че не и за цялото повишаване на търсенето на редкоземни детайли сега ", споделя Родерик Егерт, заместник-директор на Института за сериозни материали в Колорадското минно учебно заведение.

За да могат моделите на iPhone да вибрират, слушалките AirPods да пускат музика, вятърните турбини да генерират сила, a моторите на Toyota Prius или Tesla Model 3 да работят, те се нуждаят от мощни магнити. Ако комбинирате неодим с желязо и бор, можете да създадете неодимов магнит, който е най-мощният вид непрекъснат магнит, създаван в миналото, написа CNBC.

 Неодимовите магнити са най-мощните, основани досега
Източник:

Неодимовите магнити са най-мощните, основани досега

Що се отнася до мобилните телефони и слушалки, потреблението на неодимови магнити значи, че те могат да бъдат физически дребни, само че към момента мощни. За моторите, потреблението на непрекъснати магнити значи мощни, ефикасни мотори с по-малко електромагнитни съставни елементи.

На пръв взор магнитите може да наподобяват незначителни и най-полезни за залепване на хладилника, само че съгласно пазарните анализатори IMARC пазарът на неодимови магнити е на стойност 11.3 милиарда $ през 2017 година

" За няколко десетилетия предвиждаме да имаме милион електрически транспортни средства на пътя в Съединени американски щати и това ще докара до повишаване на търсенето на неодим ", споделя Майкъл Канко, основен изпълнителен шеф на Import Genius.

 Рядък метал, който може и да не сте чували, нарастна с цели 375%
Рядък метал, който може и да не сте чували, нарастна с цели 375%

Това е най-високото равнище на цената му за последните 7 години

По-рано тази година, Tesla стана един производителите на електрически автомобили, които употребяват мотори с неодимови магнити. Компанията на Илън Мъск ги използва в своя Model 3. Tesla е внесла голямо количество автомобилни елементи от Китай и Тайван, като по-голямата част от тях са електрически мотори с неодимов магнит, твърди Канко.

Но търсенето на редкоземния метал надминава предлагането с към 3000 тона годишно, споделя Джули Клингър, създател на " Редките земни граници ".

Доминацията на Китай

Днес главните доставки идват от Китай, защото над 80% от неодима в света се създава там. Само през 2017 година Китай е създал 105 000 метрични тона редкоземни метали, до момента в който Съединени американски щати са произвели едвам към 43 000 метрични тона през последните 20 години.

 Откриха ресурси от извънредно скъпите редкоземни метали за стотици години
Откриха ресурси от извънредно скъпите редкоземни метали за стотици години

Те са открити в японски води

" Съединени американски щати бяха най-важната страна, произвеждаща редкоземни детайли, от една мина, наречена Маунтин Пас в Южна Калифорния, покрай границата с Невада. През 60-те и 70-те години на предишния век тази мина е преобладаващата за редкоземни детайли в света. Но защото китайските мини бяха създадени през 80-те и 90-те години на предишния век, те последователно изгониха Маунтин Пас от бизнеса ", споделя Егерт.

Приблизително по същото време Китай влага интензивно в личен рандеман и произвеждане на редкоземни метали и съумява. От края на 90-те години на предишния век до 2010 година Китай се трансформира в преобладаващ състезател и в този момент управлява по-голямата част от пазара, отбелязва Канко.

Рисковете да се разчита толкоз доста на един източник на такава скъпа стока, си проличаха по време на търговски спор сред Китай и Япония през 2010 година Цената на метричен звук скочи от 50 000 $ през 2010 година до 250 000 $ през 2011 година, показва Клингър.

 Китай управлява пазара на неодим
Китай управлява пазара на неодим

Макар цената след това да се възстановява, опасенията остават. Toyota, да вземем за пример, неотдавна създаде нов магнит с по-малко неодим , базирайки се на опасения за дефицит на метала.

По-рано тази година редкоземните детайли за малко щяха да бъдат включени в нов лист на американските мита върху китайските артикули. Неодимът и други редкоземни детайли участваха в първичния вид на цените за 200 милиарда $.

" Интересното е, че в окончателния лист от 6000 китайски продукта неодимът и други метали бяха освободени. Това демонстрира какъв брой значими са металите за стопанската система на Съединени американски щати и е знак, че сме загрижени за това ", изяснява Канко.

 Бивш миньор счита да сътвори гигантска компания за редки метали за $1 милиард
Бивш миньор счита да сътвори гигантска компания за редки метали за $1 милиард

Целта на Брайън Менел е да се възползва от бързорастящата промишленост на акумулатори за електрически автомобили

Тези детайли са толкоз основни, че Съединени американски щати още веднъж ще стартират да създават редкоземни детайли. Мината Маунтин Пас неотдавна беше избавена от банкрут от от две американски капиталови компании, които сътвориха сдружение, наречено MP Materials. Компанията разгласи, че желае да " възвърне промишлеността с редкоземни детайли в Америка ".

И до момента в който MP Materials въпреки всичко би трябвало да изпрати материал за Китай за в допълнение пречистване, компанията възнамерява да бъде изцяло независима и да прави всички процеси в Съединени американски щати в границите на 18 месеца.

Екологичен риск

Исторически обаче извличането и преработката на тези материали има последствия за околната среда.

 Какво би трябвало да знаем за метала, който стана по-скъп от златото?
Какво би трябвало да знаем за метала, който стана по-скъп от златото?

За какво се употребява и ще продължи ли да нараства още той

" Ако желаете да отворите неодимиева мина, вие ще извадите цялостен куп други детайли дружно с неодима... от време на време и уран. Много е мъчно да се отвори мина на несъмнено място, без да се унищожават предходните пейзажи и занаят там ", предизвестява Клингър.

Но специалистът е оптимист, че защото търсенето продължава да пораства, ще се ползват по-добри процеси. " Едно от нещата, които са положителни за плануваното нарастване на търсенето на неодим е, че евентуално ще забележим диверсификация на доставките на неодим ", споделя Клингър.

" Надявам се, че с това ще забележим и засилено интернационално съдействие във връзка с преработването и възобновяване на неодима от бракуваните електрически мотори ", прибавя тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР