Може да звучи странно, но всеки път, когато отидете в

...
Може да звучи странно, но всеки път, когато отидете в
Коментари Харесай

7 неща, които урината може да каже за здравето

Може да звучи необичайно, само че всякога, когато отидете в тоалетната имате опцията да ревизирате здравето си. Проверявайки цвета на урината, можете да видите дали тялото ви се оправя добре или би трябвало да посетите доктор. Звучи елементарно, нали? Сега просто би трябвало да знаете вероятните аргументи (сериозни или не) зад всеки цвят.

Ето какво разкрива цветът на урината за вашето здраве и оферти за това, което можете да извършите. Виждали ли сте в миналото урината ви да е в един от тези цветове?

Оранжев

Някои противовъзпалителни медикаменти (асулфидин), медикаменти за химиотерапия и лаксативи със сена могат да причинят оранжев цвят на урината. Прекалената консумация на витамин В2 или бета-каротин (моркови) също може да бъде причина. Ако не сте били изложени на никое от горните неща, тогава:

Пийте повече вода. Дехидратацията може да докара до централизация на урината и варира от мрачно жълто до оранжево. Само за няколко часа, тя би трябвало да се върне към естествения си блестящо жълт цвят.

Проверете очите си. Ако забележите жълтеникав нюанс в бялото на очите си, тогава оранжевата урина може да е знак, че черният дроб не действа вярно. Трябва неотложно да се срещнете с доктор.

Розов и червеникав

Вероятно е обезпокоително да видите червеникава или розова урина, само че това не е безусловно съществено, защото може да бъде породено от храна или медикаменти. Преди да се притеснявате, вижте аргументите зад този цвят.

Храни: Ако сте яли цвекло, къпини или ревен, тогава нямате защо да се притеснявате. Някои от съединенията, които вършат тези храни червени, се екскретират в урината, откакто бъбреците свършат работата си. Обикновено тя се почиства до идващия ден. Ако не го извършите, би трябвало да извършите среща с доктор.

Медикаменти: Някои антибиотици, употребявани за лекуване на туберкулоза, могат да създадат урината червеникава. Феназопиридин, който се употребява за лекуване на инфекции на пикочните пътища и лаксативи, съдържащи сена, може също да причинят розов цвят.

Кръв: Кръвта в урината може да бъде симптом на зараза на пикочните пътища, бъбречни болести, ракови или неракови тумори или камъни в пикочния мехур или бъбреците. Ако забележите някакви кръвни съсиреци или други тъкани в урината, неотложно се консултирайте с Вашия доктор. Специалистите акцентират, че това е рядко, само че незадоволително диагностицирано, изключително при дамите, защото нормално го одобряват като странна менструация.

Зелен или наследник

Може да е шокиращо да видите този цвят, само че това е рядко и може да бъде породено от:

Храни: Ако сте се хранили с изкуствено боядисани храни или аспержи. Няма какво да ви тормози. Урината ще се обясни за един ден или два.

Медикаменти: Някои медикаменти (като амитриптилин, индометацин и пропофол) могат да причинят смяна в цвета.

Внимание: Ако не сте били изложени на никое от посочените нагоре, би трябвало да се свържете с Вашия доктор. Зеленият цвят може да алармира за редки инфекции на пикочните пътища, породени от бактерията Pseudomonas. Бактерията може да аргументи и камъни в бъбреците.

Кафяво

Ако забележите кафяви нюанси в урината си, това може да е симптом за обезводняване. Сред храните, които могат да трансфорат урината в кафяво, са ревен и фава. Но е по-добре да го ревизирате, изключително в случай че пиете доста вода, само че цветът не изчезва. Кафявата урина може да демонстрира проблеми с черния дроб и бъбреците.

Внимание: Ако вашата кафява урина е последвана от коремна болежка, обриви и гърчове, има огромна възможност за генетично заболяване. Също по този начин кръвта наподобява кафява, когато се разпадне, и това може да е симптом за по-сериозно положение като израстък.

Пяна

Пенливата урина понякога е естествена и нормално се дължи на скоростта на уриниране. Но в случай че продължава да се връща и е по-забележима във времето, би трябвало да се обърнете към Вашия доктор.

Пенливата урина може да бъде знак за протеини в урината ви и това изисква професионална оценка, защото увеличеното количество може да алармира за сериозен бъбречен проблем.

Прозрачна

Ако урината ви е изцяло транспарантна, това е знак, че пиете прекомерно доста вода. Това може да докара до някои опасности, най-важното от които е разреждането на солите в тялото ви. Това може да сътвори проблематичен химически дисбаланс в тялото ви. Трябва да обмислите да пиете по-малко вода.

Бледо жълто, транспарантно жълто, мрачно жълто

Тези цветове значат, че няма от какво да се притеснявате. В идеалния случай урината би трябвало да е неясно златиста. Бледо жълто демонстрира добър баланс на хидратиране. По-концентрираната урина е знак, че се нуждаете от повече вода. Просто имайте поради едно златно предписание: в случай че наподобява като лимонада - това е добре за вас!

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР