Може да звучи като странно нещо, когато става дума в

...
Може да звучи като странно нещо, когато става дума в
Коментари Харесай

В Австрия правото на плащане в брой стана тема на предизборната борба

Може да звучи като необичайно нещо, когато става дума в конституцията на дадена страна да бъде включено правото на заплащане в брой.

Но спор дали да направи тъкмо това е влезнал в предизборната акция на Австрия.

Австрийската национална партия (АНП) неотдавна направи предлагането като част от акцията си за парламентарни избори в края на септември, за които тя има водеща анкета.

Това докара други партии, въпреки и скептично настроени към предлагането на АНП, да хвалят уговорката си към заплащането в брой като левоцентристките социалдемократи (СПА) да изискат унищожаване на таксите, начислявани в касовите точки.

И не е мъчно да разберем за какво всички огромни партии виждат отбраната на парите като средство за победа във вота.

“В Австрия отношението се трансформира постепенно ”, съобщи чиновник на Weinschenke, ресторант за бургери в центъра на Виена, пред AФП.

Жената, която е на към 30 години, дала единствено първото си име Виктория, споделя, че избира да употребява пари, тъй като “не оставяш диря ”.

Нарушаване на персоналното пространство

Експертът по финансово право Вернер Доралт споделя, че австрийците отдават висока стойност на неприкосновеността на персоналния живот и се защищават от всичко, което би могло да се употребява за оставане на документи, свързани с тях, да вземем за пример картови транзакции.

“Ако да вземем за пример отида да пазаря и е записано тъкмо какъв брой ракия съм купил, това е навлизане в моето персонално пространство “, споделя той.

Неотдавнашно изследване, извършено от банката ING в 13 европейски страни, Австралия и Съединени американски щати, сподели, че австрийците се 9съпротивляват най-сериозно на концепцията да се откажат от заплащанията в брой.

Само 10 % от интервюираните в Австрия обявиха, че биха могли да си показват, че се оправят без пари в брой, в съпоставяне със приблизително за Европа 22 %.

Според данните на Европейската централна банка, събрани през 2017 година, парите в брой съставляват 67 % от парите, изразходвани в пунктовете за продажба в Австрия, спрямо едвам 27 % в Холандия.

Дори в прилежаща Германия, друга страна, известна с привързаността си към пари в брой, ставката е едвам 55 %.

Ученият Ерих Кирхлер, експерт по икономическа логика на психиката, споделя, че в Австрия и Германия жителите са наясно с заплахите от свръхмощна страна от опита си от Втората международна война.

“В този случай успеваемостта на държавните институции става рискова ”, сподели Кирхлер за Агенция Франс Прес.

“Свободен живот! ”

Това е доктрина, която намира озвучаващ отзив в лозунга, отпечатан с удебелен шрифт в менюто на един виенски ресторант и бар, Caffe Latte: “Плащането в брой е свободен живот! ”

“Когато нямаме пари в брой, ние ставаме забележими. Тоталитарната страна тогава ще има неограничена власт над нас ”, се споделя в менюто.

Наистина кафето приема карти, защото неговият притежател Филип Клос споделя, че би трябвало да мисли и за бизнеса.

“След пет години няма да има повече пари. На 100 % съм сигурен ”, сподели той за Агенция Франс Прес, допълвайки, че предлагането на АНП за изменение на конституцията са “празни приказки ”.

Други партии и специалисти също показаха, че Австрия няма да има едностранното право да пази заплащането в брой посредством промени в конституцията, защото употребява еврото, което е под контрола на Европейската централна банка.

17 години откакто еврото влезе в обращение, някои австрийци към момента намират банкноти и монети в предходната си валута, шилинга, огромна част от които остана в забравени скривалища в домовете.

Това, което излезе отдолу под матраците на нацията, което до момента можеше да бъде заменено в „ Евробуса “ на Австрийската национална банка (OeNB), който обиколи страната, беше съвсем 19 милиона шилинга (1,38 милиона евро) тази година.

За разлика от няколко други елементи на еврозоната, австрийците към момента имат безграничен интервал за обмяна на шилингите си в OeNB.

Австрийските банки стоят зад някои свои сътрудници в други страни, що се отнася до лекотата, с която клиентите получават достъп до дебитни или кредитни карти.

След неотдавнашната инструкция на Европейски Съюз австрийските банки приключват „ картите за ATM “ и ги преименуват на дебитни карти.

А някои банки сега възнамеряват да оборудват новите дебитни карти с опция за осъществяване на заплащания онлайн, както е всекидневно на други места. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР