Може да загубим къщата на Димитър Талев заради бездействието на

...
Може да загубим къщата на Димитър Талев заради бездействието на
Коментари Харесай

Може да загубим къщата на Димитър Талев заради бездействието на държавата

Може да загубим къщата на Димитър Талев поради бездействието на страната. Тя се намира в Прилеп, Северна Македония.

От години притежателят ѝ моли страната ни да я купи, само че от българска страна не следва реакция. След гибелта му нейна собственичка е вдовицата му - стара и болна жена, която не може да я поддържа. Сега тя още веднъж насочва зов към страната ни.

На 1 септември - деня, в който се навършиха 124 години от рождението на писателя и създател на „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “ БГНЕС разгласява изявление със Снежана Аческа, която моли българските политици да запазят родната къща на Талев, като я купи и трансформира в културен дом на България. Жената я предлага на страната ни против 100 хиляди евро.

" Най-голямото ми предпочитание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да схвана за какво България спи. Може и плоча да слагат, само че България би трябвало да бъде страна. Да се прояви в светлината на същинска страна и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – дано се върне назад. И неговият дух да бъде спокоен ", споделя Аческа.

Тя споделя, че брачният партньор ѝ си е отишъл печален заради нехайството на България към къщата на Талев.

" Къде е България? Защо спи?! Не мога да схвана за какво България спи. От години го дублирам: " Сумата за една страна е смешна и да не се погрижи страната да събере най-малко 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се трансформира и в хотел ". Създадена беше фондация „ Димитър Талев “, само че отново нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамотия. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е огромна работа - споделя Аческа. - Очаквам българската страна да пристигна и да си я купи. Да им предам ключовете, до момента в който съм жива. Мъжът ми умря печален и ми сподели: " Живей, с цел да осъществиш това, което си си наумила ". Ето, към момента съм жива, скоро ще навърша 72 години, и апелирам българската страна да форсира този развой, тъй като не знам по кое време ще си отида. Тази страна ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша това, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и до момента няма нищо. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР