Може да ускори повторяемите задачи, за да освободи време на

...
Може да ускори повторяемите задачи, за да освободи време на
Коментари Харесай

Генеративният AI ще промени държавните служби за добро

Може да форсира повторяемите задания, с цел да освободи време на чиновниците

Услугите на държавната и общинската администрация могат да се ускорят с помощта на генеративните логаритми, акцентират учени (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък (AI) може да помогне за автоматизирането на голяма част от работата, осъществена от държавните чиновници в стотици държавни служби. Генеративният AI може да разшири това влияние още повече. Това подтикна специалисти да предизвестяват, че въвеждането на нови технологии би трябвало да става по метод, който е от изгода за всички – а освен късмет за редуциране на работни места.

Правителствените служби по света правят милиарди транзакции всеки ден, обслужвайки жителите. Всяка страна има стотици услуги, изпълнявани от другите организации. Повечето от услугите в една държавна администрация обаче се състоят от повтарящи се транзакции, показват от института „ Тюринг “ – английски институт за науки за данните и изкуствен интелект, учреден през 2015 година От всички тези повтарящи се транзакции към 84% могат елементарно да бъдат автоматизирани, „ което съставлява голяма евентуална опция “, споделят откривателите.

„ Изкуственият разсъдък има голям капацитет да помогне на държавните управления да станат по-отзивчиви, ефикасни и обективни “, сподели Джонатан Брайт, началник на AI направлението за публични услуги в института. „ Дори в случай че AI може да спести една минута на транзакция, това би било еквивалентно на стотици хиляди часове труд, икономисан всяка година. Постигането на виновна и точна автоматизация с AI ще изисква доста работа, само че голямата изгода оправдава нужната инвестиция “.

Анализът обаче разкрива, че е налице „ доста неспокойствие “ измежду държавните служители по отношение на капацитета на AI да усъвършенства продуктивността на публичните услуги посредством автоматизиране на комплицирани, само че повтарящи се задания. „ Особено на фона на възхода на генеративния AI като артикул, подготвен да бъде интегриран в организациите, сега има доста оптимизъм към концепцията, че държавните услуги могат да бъдат направени по-бързи и по-фокусирани върху жителите, подобрявайки публичното задоволство и намалявайки разноските и бюрократичните разходи “, се споделя в отчета.
още по темата
Близо половината от дейностите, осъществявани от държавните чиновници, крият някаква опция за автоматизация, сочи анализът на института. Например някои от най-често срещаните задания включват записване, подготовка, подбиране, систематизиране и архивиране на информация, инспекция на точността на предоставената информация и архивиране и запазване на приключени документи на твърдия диск или диск на компютъра.

В сфери като шофиране и превоз, както и обучение, образование и умения има най-вече място за автоматизирани процедури. Човешкият труд обаче мъчно може да бъде сменен в области като компенсации, грижи за деца и родителство и национална сигурност.

Анализаторите са внимателни в заключенията си до каква степен трудът на държавните служители може да бъде непосредствено сменен от AI. „ Много малко професионални категории могат или би трябвало да бъдат напълно сменени от технология, изключително в публичните услуги “, споделят учените от Тюринг. И въпреки всичко технологията може доста да усъвършенства самостоятелната и груповата продуктивност на всеки отдел посредством усъвършенстване на бюрократичните задания и затова освобождение на време за чиновниците да се съсредоточат върху задания, изискващи човешка преценка, креативност, поверителност и взимане на решения.

„ Следователно, съгласно тези резултати, идването на GenAI демонстрира даже по-висок капацитет за автоматизация, в сравнение с може да се чака само посредством анализиране на каузи на рутинните задания “, споделиха откривателите.

Други специалисти показват, че AI нормално визира дилемите, а не работните места, и надлежно повишението на успеваемостта може да освободи чиновниците и да им разреши да се съсредоточат върху действия с по-висока добавена стойност.

Като цяло новината е добра, защото обичайно държавните органи в сферите на опазването на здравето, образованието, полицията, грижите и локалната администрация страдат от дефицит на фрагменти. Те всекидневно се пробват да се оправят и да поддържат услугите си, работейки с незадоволително хора. Ако изкуственият разсъдък може да се употребява за по-ефективно осъществяване на повтарящи се, еднотипни бюрократични задания, това може да спести досадната, рутинна работа и да разреши на служителите да работят върху по-важните публични детайли.

Следователно на AI и в частност на генеративния AI не трябва да се гледа като на средство, което ще докара до редуциране на чиновници, предизвестяват анализаторите. Работодателите в обществения бранш би трябвало да гледат на AI единствено като на средство за облекчение, за автоматизиране на повторяемите задания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР