Може да сте чували за когнитивна поведенческа терапия. Това е

...
Може да сте чували за когнитивна поведенческа терапия. Това е
Коментари Харесай

Какво е когнитивна поведенческа терапия?

Може да сте чували за когнитивна поведенческа терапия. Това е потребен развой в доста аспекти, само че какво съставлява когнитивната поведенческа терапия?

Когнитивно-поведенческата терапия съставлява кратковременен тип психотерапия, ориентирана към съответен проблем. Наричана още КПТ, когнитивната поведенческа терапия е форма на психотерапия, която дефинира това по какъв начин се усещаме и действаме, като акцентира главните мисли и модели на мислене. КПТ терапевтите работят с пациенти, с цел да им оказват помощ да разкрият и трансформират мисловните си модели и реакции.

КПТ може да помогне с такива положения като маниакална меланхолия, шизофрения, синдром на хроничната отмалялост, нарушавания на храненето, бодърствуване, меланхолия и други Тази форма на терапия може да помогне за възстановяване качеството на живот, за понижаване на напрежението, само че от нея има и други изгоди. Научете повече, като прочетете по-долу.

Тук са прегледани 5 изгоди от когнитивната поведенческа терапия:

1. Намалява признаците на меланхолия

Когнитивните преимущества на поведенческата терапия включват едно от най-известните лекувания на меланхолия. Тя може да помогне на тези, които страдат от меланхолия да преодолеят такива признаци като безизходност, яд и ниска мотивация. Освен това изследванията демонстрират, че КПТ оказва помощ за понижаване на риска от рецидив в бъдеще.

Когнитивната терапия може да бъде и сурогат на медикаментите срещу депресия-антидепресантите.

2. Намалява тревогата

Също по този начин в листата на когнитивните поведенчески лечебни изгоди е намаляването на тревогата. Това включва премеждия като паническо разстройство, генерализирано обезпокоително разстройство, обществено обезпокоително разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и пост-травматично стресово разстройство.

Когнитивната поведенческа терапия лекува тревогата, защото включва разнообразни техники. Например, психическо обучение за природата на страха и безпокойството, самонаблюдение на признаците, соматични извършения, когнитивно преструктуриране, експозиционна терапия, отблъскване от неефективни сигнали за сигурност и профилактика на рецидивите.

3. Помага за лекуване на нарушавания в храненето

Когнитивните изгоди от поведенческата терапия включват и лекуване на хранителни разстройства. Тя оказва помощ за справяне с главната психопатология на питателните разстройства, за възстановяване контрола на импулси, свързани с преяждане, превъзмогване на възприятието за изолираност. Тази терапия може също по този начин да пречи на поддържането на нездравословно телесно тегло.

Предимствата на когнитивната поведенческа терапия също включват лекуване на булимия при невроза и анорексия при невроза. Всъщност КПТ се е трансформирала в желано лекуване на булимия и оказва помощ при лекуването на към 60% от тези, които страдат от анорексия./beu.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР