Може да се заразите с листериоза, когато се консумират продукти,

...
Може да се заразите с листериоза, когато се консумират продукти,
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров: Това са храните у нас със смъртоносната болест листериоза

Може да се болестите с листериоза, когато се употребяват артикули, като шунка, филе, пушени риби, така наречен леден бюфет. Когато те са нечисти с листерии в процеса на произвеждане, източникът е животинско фекално замърсяване. Когато се съхраняват на хладно, в тях могат да се размножат листерии.

За благополучие, инфектиращата доза също е доста висока и не е доста постоянно заразяването, само че артикули, които се съхраняват дълго време в ледник, могат да заразят хората. ". Това съобщи в изявление за "Монитор " завеждащият детското поделение към Инфекциозна болница в София доцент Атанас Мангъров.

- Доц. Мангъров, стана ясно, че 100 тона пилешко месо със салмонела е достигнало до нашия пазар извън. Какви опасности крие това за здравето ни?
- Вече бе декларирано, че в действителност месото не е достигнало до крайния консуматор. Но даже да се популяризира във веригите, няма нищо ужасно за здравето ни. Салмонелите са микроби, които живеят в храносмилателния тракт на животните - крави, овце, кози, пилета. Замърсяването на месото обаче става, когато в процеса на обработката му червата на животните, които съдържат салмонелите, попаднат върху месото. Това не е нещо извънредно, случва се в кланиците.

- Какво е значимо да знаем като консуматори?
- Важното е да знаете, че всяко сурово месо може да бъде нечисто със салмонели. Най-опасно е това, което е от домашни ферми, и които създават домашно мляко, сирене, кашкавал. Там няма надзор, само че пък за сметка на това са най-вкусни. Знаете, че био- и екопродуктите са рискови за нас.

- Не би трябвало ли обаче да има по-стриктен надзор, не ви ли тормози, че инфектирано месо от други страни влиза на пазара у нас?
- Както споделих, в това няма нищо извънредно. Но хората би трябвало да схванат, че не трябва никога да употребяват сурово месо. Тогава има риск.

- Как може да се заразим в действителност? Може ли при досег на самото месо - или когато е минало термична обработка няма риск за нас?
- Няма по какъв начин да се заразим при пипане на месото. Другото, което би трябвало да знаете, е, че в него няма единствено салмонели, а има и други микроби, с които месото може да е инфектирано. Те се популяризират по същия метод, по който се популяризират и салмонелите. Например кантилобактер, чиято клинична картина при болест е сходна с тази на салмонелите. Само че той се изследва по-трудно и не се следи.

- Това значи ли, че салмонелозата може да бъде объркана с друго заболяване със сходни признаци?
- Да, има и други микроби, които предизвикат появяването на диария. Другото заболяване с такава клинична картина е кантилобактер. Този бацил още веднъж е при животните и болестта още веднъж се дължи на фекално замърсяване. Може да се замърсят меса, яйца, риба, зеленчуци и други

- А какъв брой са случаите на салмонела у нас годишно?
Няколко хиляди случая има всяка година, само че както споделих, с цел да се болести човек, би трябвало да има животинско фекално замърсяване. Особеното при салмонелозата е, че инфектиращата доза е доста висока. Нужни са няколко милиона микроба, това в човешки фекалии мъчно може да се получи. Хората най-малко съблюдават някаква хигиена, до момента в който животинското фекално замърсяване е по-разпространено.

- Какви са признаците и за кого е най-опасна салмонелата?
- Заболяването най-общо протича като остра диария, изключително при бебетата. Висока температура, болки в корема, повръщане, изхождане с смес на слуз и кръв. Особеното на салмонелозите е, че са с продължителни диарии. Може да продължат даже няколко седмици, обострят се. Втората специфичност, че не подлежат на лекуване с антибиотици.

- Какво е лекуването тогава?
- Само диета и рехидратация. Не бива да се позволява пациентите да се обезводняват, по тази причина би трябвало да се хоспитализират. При една салмонелоза, изключително при бебетата, има смъртни случаи тъкмо поради обезводняването. Причината не е тъкмо самата салмонелоза. В редки случаи при дребните деца, при новородени може да се доближи до салмонелен сепсис. Но това е извънредно рядко.

- Кога за последно у нас е имало подобен случай?
- Скоро не е имало подобен. Това е доста рядко. Хората не трябва да се безпокоят.

- Наскоро пък беше конфискуван суджук с листерия, ваши сътрудници обявиха, че в действителност това е по-притеснително, защото в Европа към този момент има две жертви. Така ли е?
- Листерията е съществено заболяване. В забележителна част от случаите предизвиква сепсиси.

- Как можем да се заразим и би трябвало ли в действителност да внимаваме с потреблението на език, мозък от животни?
- Листериите също живеят в животните. Тяхната специфичност е, че се развъждат и при ниски температури. Ако една храна е нечиста с листерии, те могат да се размножат и когато храната се съхранява в ледник - под 4-5 градуса. Това е притеснителното тук. Една забележителна част от хладилниците биха могли да са с листерии, в случай че не са поддържани както би трябвало.

- При неприятна хигиена, по този начин ли?
- По-скоро при животинско фекално замърсяване. Трябва да се съблюдава прецизно технологията на произвеждане. Може да се болестите с листериоза, когато се употребяват артикули, като шунка, филе, пушени риби, така наречен леден бюфет. Когато те са нечисти с листерии в процеса на произвеждане, източникът е животинско фекално замърсяване. Когато се съхраняват на хладно, в тях могат да се размножат листерии. За благополучие, инфектиращата доза също е доста висока и не е доста постоянно заразяването, само че артикули, които се съхраняват дълго време в ледник, могат да заразят хората.

- Какво е лекуването?
- Лечението тук е доста тежко, дълготрайно, с доста високи дози антибиотици. Обикновено продължава към месец, а смъртността е 20-30%. А вероятността човек да остане с трайни неврологични увреждания е 80%. Другото значимо нещо е, че изключително податливи на болест с листерии са бременните и надлежно новородените. Трябва да се внимава със студените бюфети, непастьоризирано мляко, сирена от такива млека. Те са рискови.

- Има ли сега нарастване на случаите на шарки, изключително на скарлатина, защото има такава информация за столицата?
Не бих споделил. При скарлатината би трябвало да знаете, че забележителен % от случаите не са същинска скарлатина. Често в гърлото има подобен стрептокок и някакъв обрив, като това се показва за скарлатина, само че не е. Такъв стрептокок, група А, го имат към 25% от хората. Това не значи, че си болен от скарлатина. Това не предстои на лекуване. А скарлатината е клинична диагноза, не лабораторна. Трябва да имаш избран набор от признаци, с цел да се диагностицира. Затова доста постоянно изписват антибиотици на здрави деца, което не е редно.

- А има ли потвърдени случаи на грип към този момент?
- Официално няма доказани случаи. Има доста деца с висока температура и кашлица, а през тези месеци с тези признаци е огромна вероятността да имаш грип. Но няма доказани случаи.

Визитка:
Доц. Мангъров приключва ВМИ „ И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 година
Специалист е по инфекциозни заболявания от 1988 година и експерт по детски заболявания от 1993 година
Научните му ползи са в региона на актуалната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тематика пази дисертация през 1991 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР