Може да се консумира и суров, но внимателноД-р Емилова e

...
Може да се консумира и суров, но внимателноД-р Емилова e
Коментари Харесай

Грахът е зелен шампион сред бобовите храни

Може да се употребява и недопечен, само че деликатно

 Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина. Д-р Емилова e експерт по вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, създател на клиника, работеща по методите на природонаучната медицина.
Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Грахът е представител на семейство Бобови. Не инцидентно е определян като зелен първенец измежду бобовите растения, безапелационно потвърдила се с благосъстояние на белтъчини и фитонутриенти цялостна храна. От тези, които се готвят, дружно с другите представители на Бобови, грахът е номер 1 по най-полезни хранителни субстанции на една калория (справка – Джоуел Фърмън).

През вековете зелените зрънца имат почетно място на родната софра. В най-далечни времена грахът се е консумирал единствено изсушен. В идващ стадий – след селекция на италиански градинари, зрънцата почнали да се ядат и сурови. По-късно става известно да се вари, като технологията е сходна на тази при фасула – къса високотемпературна обработка, последвана от по-продължително къкрене. Може да бъде одобряван и в сурово положение, когато е свеж и пресен. Тогава, наред с всички негови качества, които ще изброим по-долу, е изненадващо добър източник на витамин С – в 100 г свеж артикул се съдържат до 40 мг от този витамин, което е съвсем 70% от целесъобразния най-малък дневен банкет. Все отново би трябвало да се има поради, че суровите бобови растения съдържат тип протеини, наречени лектини, които могат да нервират храносмилателния тракт, по тази причина хората с по-чувствителни стомаси би трябвало да се въздържат от потреблението им в сурово положение.

Зеленият грах е богат на фолати, които вършат непотребен приема на синтетична фолиева киселина. Значителни са и количествата на други витамини от групата В (пантеонова киселина, ниацин, тиамин и пироксидин), каротеноиди (включително провитамин А, зеаксантин и лутеин), витамин К, желязо, калций, мед, цинк и манган. Прекрасен източник на белтъчини с добър аминокиселинен профил. Съдържа и доста потребен полифенол, наименуван куместрол. В зелените зрънца се откриват и извънредно скъпите сапонини. Съотношението на Омега 3 към Омега 6 мастните киселини в състава му е 1 към 4, което не е за занемаряване, като се има поради, че множеството варива и зърна са с надалеч по-неблагоприята съразмерност.

Необходимо е да напомним, че има много разнопосочни отзиви по въпроса за бобовите растения – от тяхното цялостно отказване от почитателите на палео диетите, до възхваляването им измежду веганите и вегетарианците. В какво се сплотяват многочислените научни проучвания?

Факт е, че бобовите растения съдържат фитинова киселина (фитат), която отчасти инхибира минералната всмукване. Това доста елементарно може да бъде преодоляно посредством консумация на храни, мощно усилващи минерална всмукване, като лук и чесън. Не инцидентно измежду най-популярните комбинации при готвене на грах са със зелен и зрял лук, чесън, домати, копър, магданоз, гюзум, мента и други

Сред достолепията на зеления грах е и това, че доставя организма с елементарно усвоими растителни въглехидрати и в същото време е нискокалорична храна. Богатството на растителни фибри и ниският гликемичен товар вършат граха съдружник в битката против затлъстяването и захарния диабет. Приемът на 3 чаши грах седмично понижава равнищата на кръвна захар, равнищата на инсулин и тези на неприятния холестерол.

Грахът, както и останалите бобови култури, има високо наличие на резистентна скорбяла. Научният свят съпоставя нейното “поведение ” с това на фибрите. Също като тях тя “устоява ” на смилането и доближава до дебелото черво неразградена до глюкоза. Така подкрепя отслабването, стопира упорития запек, поддържа постоянни равнища на кръвната захар и понижава риска от рак на дебелото черво.

Проучване на университета в Мексико сити потвърждава, че съществуването на куместрол, лутеин и зеаксантин в граха обезпечава отбрана против дегенеративни болести на очите и рака на стомаха. Зелените зърна са фактор в предварителната защита против заболяването на Алцхаймер и артрита, с помощта на противовъзпалителните свойства, които имат. Имат резултат и при закъснение процесите на стареене.

Зеленият грах е добър екологичен избор за щадящо отношение към почвите. Много непретенциозна просвета, която спада към растенията, в  чиято коренова система се открива обилие на азотфиксиращи бактерии, естествено обогатяващи местата на засяване с азотни съединения.

 60-2 Рецепта на Илия Илиев


Грах със зеленини
(1 порция)

Към 100 г свеж грах прибавяме нарязани по към 30 г морков и глава целина. Може да я сменяем със селъри. И зелен чесън, зелен лук, свеж гюзум или мента. Сместа се покрива с вода и се вари до цялостна подготвеност на съставките. Ако ястието остане водно, се прибавят 2 суп. л. смлени овесени ядки или 1 ч. л. овесени трици. Сервира се със ситно нарязан копър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР