Може да се каже, че Микаела Олин Котулински е родена

...
Може да се каже, че Микаела Олин Котулински е родена
Коментари Харесай

Една от най-бързите жени ще се състезава в Extreme E

Може да се каже, че Микаела Олин Котулински е родена да покорява върхове в моторните спортове. Дядо Фреди Котулински е единственият швед, печелил „ Париж-Дакар “, майка Сузане Котулински печели Европейския рали шампионат, а татко Джери Олин печели Шведския рали шампионат за младежи. Така че не бе изненада, когато 27-годишната шведка стана първата жена, спечелила купата в Скандинавския шампионат за туристически коли.

– Екипът ми и сътрудниците ни непроменяемо имаха вяра в мен и виждаха капацитета ми. Но когато завоювах, и останалите, в това число тези, които не виждаха цялостната картина от вътрешната страна, видяха капацитета ми и започнаха да ме почитат изцяло както всеки различен авто играч, а освен като жена авто играч. Това, несъмнено, провокира вниманието от страна на медиите, с което името ми стана известно, и улесни основаването на връзки и предприемането на спомагателни стъпки като тази да стана тест водач за Continental и Extreme E.

Израснала си в семейство на автомобилни състезатели. Това повече преимущества или компликации ти донесе при избора и построяването на кариера?

– Предимства при избора, тъй като фамилията ми, несъмнено, ме поддържаше, само че от време на време и компликации, тъй като те също са част от нещата – те схващат изцяло бизнеса, по тази причина постоянно са ми отправяли най-сериозните и почтени рецензии. Което, въпреки това, също може да се преглежда като преимущество, тъй като в края на краищата всички имаме потребност да чуем истината, с цел да можем да се развиваме.

Шампионатът, в който ще участваш идната година, Extreme E ще бъде образец за тъждество сред половете в моторните спортове. Отмина ли времето, когато моторните спортове се одобряваха за „ мъжки спорт “?

– Бих споделила, че сме тръгнали в тази посока, само че към момента не сме го постигнали. Винаги съм казвала, че с цел да станеш най-бързият авто играч, са ти нужни поддръжката и доверието за това! Ако не получиш шанса да се развиваш и по-късно да разгърнеш капацитета си в най-хубавата среда, когато става въпрос за екип и сътрудници, пътят към върха ще бъде доста сложен, в случай че не и неосъществим. Забелязваме обаче, че в последно време доста екипи залагат на дами автомобилни състезатели, а те от своя страна демонстрират, че заслужават шанса. Така че вървим към един свят, в който на нас се гледа като на равни в един от доста дребното спортове, в които фактически можем да бъдем равни, и програмата за тъждество в Extreme E е една огромна крачка в тази посока.

Каква е разликата сред надпреварите от шампионата и Extreme E?

– Със сигурност има огромна разлика – автомобилът се държи по изцяло друг метод в съпоставяне със спортен автомобил – да вземем за пример в ODYSSEY 21 имаме ход на окачването от 385 мм и изцяло друго окачване на колелата спрямо окачването на колелата на естествен пистов спортен автомобил (и махленски автомобил). Освен това трасетата ще бъдат разнообразни – ще се състезаваме по по този начин наречена писта, само че това ще бъдат по-скоро обособени пунктове, през които да прекосяваме, в сравнение с несъмнено трасе, което да следваме, и не на последно място – сигурно ще се състезаваме на макадам! Настилката ще бъде от малък трошляк до кален пясък и даже съревнование в пустинята. Extreme E ще включва всичко! Но усърдната работа да бъдем бързи, отборните старания, пристрастеността и желанието за победа ще бъдат същите!

Не са доста хората, които към този момент са имали привилегията да тестват електрическия джип ODYSSEY 21. Като тест водач на Continental, формалния снабдител на гуми и съосновател на шампионата, ти си измежду малцината определени. Как ти се стори?

– Уникално прекарване, само че за моя изненада също и доста следено. Автомобилът е голям, само че когато го управлявах, доста бързо усетих, че съм „ едно цяло с автомобила “, а това е нещо, което човек постоянно желае да реализира. За да има предвидимо държание автомобилът, тъй че да можеш да планираш, да го контролираш и затова управляваш допустимо най-бързо.

Освен това мигновената цялостна мощ е вълнуваща, само че също и страховит инструмент за ръководство и ориентиране на автомобила в мечтаната посока. Разбира се, когато се движиш с цялостна скорост, е доста значимо да можеш да разчиташ на автомобилните гуми, и тук се включи Continental, като проектира гуми, които пасват съвършено на всяка повърхнина.

Освен че се употребява като платформа за тъждество и за разпространение на електрифицирането, Extreme E акцентира също и въздействието, което климатичните промени оказват върху местата, където се организират надпреварите. Можеш ли да ни кажеш повече за тези местоположения?

– Всички местоположения отразяват разнообразни райони и тематики на въздействието на климатичните промени. Сенегал ще отразява проблемите с океаните с всичките пластмасови боклуци, Гренландия – с топящите се ледници, Амазония – с унищожаването на дъждовните гори и пожарите, а Саудитска Арабия – с пустинята си. Най-вълнуващото нещо в целия план Extreme E е екипът от учени, който ще посещава всяко събитие, с цел да събира информация, както и програмата за оставяне на завещание – всяка стратегия е основана особено за всяко местонахождение, с цел да усъвършенства и оказва поддръжка съгласно изискванията на съответните локации. Ще бъде забавно, само че се опасявам, че ще бъде ужасяващо да се види всяко от местоположенията – какво предизвикват климатичните промени на нашия свят. Но това е задачата – освен да осъзнаем, само че и да действаме за едно по-добро бъдеще!

Споменава се, че някои евентуални състезатели идват от Формула E. Можеш ли да ни кажеш малко повече за това?

– Към момента има единствено един играч, подписал контракт за Extreme E – Сара Прайс, която стартира кариерата си с кросови мотори единствено на осем години и е 19-кратен народен първенец в тази дисциплинираност. Според наредбите всеки автомобил би трябвало да включва една жена и един мъж и ще бъде забавно да забележим по какъв начин тимовете са подходили към избора на водачи.

В този ред на мисли, всеки от състезателите ще ръководи по една обиколка, по-късно следва бърза промяна на водачите и привършване на стадия, което значи, че екипната работа ще играе извънредно значима роля за надпреварата и за способността за бързо адаптиране към съответното съревнование.

Моторните спортове се смятат за рисков спорт и в действителност са. Една неточност може да коства доста на водача. Била ли си в миналото в рискова обстановка, в която си се страхувала за живота си?

– Претърпях злополука през 2017 година, когато се завъртях с 240 км/ч и по-късно се ударих в стената със 120 км/ч. В този миг, когато видях небето, сигурно се уплаших какво ще се случи и от този миг нататък взех решение да карам единствено когато се усещам удобно и знам по какъв начин се държи автомобилът ми. Както споделих, би трябвало да чувствам, че съм „ едно цяло с автомобила “.

Кой е най-важният урок, който си научила за моторните спортове?

– О, не мисля, че на този стадий от кариерата си мога да посоча най-важния урок, само че един от значимите уроци е, че нещата може не всеки път да стават по проект, само че в случай че съм отворена и не преставам да имам вяра в себе си и имам религия, в последна сметка нещата ще се получат добре, а от време на време даже по-добре.

КАКВО Е EXTREME E?

Extreme E е шампионат, в който електрически джипове се състезават в едни от най-отдалечените елементи на света в директна борба с най-екстремната природа. Състезанието стартира на 20 март 2021 година през пясъчните пейзажи на Сахара, след което се реалокира в Сенегал през май. Август е непокътнат за фиордите на Гренландия, а тропическите гори на Амазония са дестинацията за октомври. Уолфиш Бей, прочут също като Заливът на китовете, в Намибия е крайната дестинация. По отношение на състезателите, с изключение на към този момент известните дами евентуални водачи в Extreme E може да бъдат многократният победител в Световния рали шампионат на ФИА Себастиан Ожие и добре познатият от Формула Е, Формула 1 и Световния шампионат за устойчивост на ФИА Бруно Сена. Сред хората, които към този момент са тествали електрическия SUV ODYSSEY 21, е и именитият играч Кен Блок.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР