Може да се каже, че най-забавният домашен любимец е папагалът.

...
Може да се каже, че най-забавният домашен любимец е папагалът.
Коментари Харесай

Опасно ли е даваме авокадо на папагала?

Може да се каже, че най-забавният домакински любим е папагалът. Птиците са красиви, пъстри, интелигентни, имат личен темперамент и доста от тях могат да се научат да приказват или най-малко да имитират някои звуци.

Отглеждането на папагал вкъщи изисква деликатно и отговорно отношение. Обикновено въпросът за съответното развъждане на птицата стартира с храненето на папагала. Би могло да се каже, че папагалът е всеядна птица и изключително доста обича плодове. Предпочитанията му са към тропическите, изкушаващи с аромата и усета си плодове, тъй като в родните местообитания това е една от главните му храни.

Папагалите избират цветните плодове, с които се забавляват, до момента в който се хранят. По-вкусни са им дивите, взети напряко от природата. Има обаче измежду естествените храни такива, които не трябва да ядат, тъй като не им понасят добре, а някои растителни храни са напряко рискови за живота им.

Всеки притежател на папагал би трябвало да знае главното предписание при хранене на птицата си с плодове - в никакъв случай не трябва да дава на своя домакински питомец авокадо! То е отровна храна за папагала.

Защо авокадото е рисково за папагала?

 Авокадото е отровно на папагалите

Авокадото съдържа сърдечен гликозид, прочут като персин. При птиците той води до бързо прекъсване на сърцето и смъртен излаз. Изследванията са посочили, че някои породи папагали като Жако и Корела са извънредно чувствителни към персина. За нас е безопасен.

Има сведения, че Амазоната може да яде авокадо, без да се регистрират странични резултати. Това подсказва, че може да има някои типове папагали, които са по-устойчиви на действието на този токсин. Възможно е да се дължи на разлики в метаболитното преправяне на токсина.

Кои елементи на авокадото са по-отровни за папагала?

Специалистите са безапелационни, че всички елементи на авокадото са мощно токсични за папагаловата птица. Токсичността обаче може да се трансформира в зависимостта от това какъв брой е узрял плодът или коя тъкмо част и в какво количество е погълната.

В естествените им местообитания папагалите се учат един от различен кой плод може да се яде, каква част от него. Изследвани са папагалите Ара и е потвърдено, че те се учат един от различен какво да ядат, както и да обезвреждат действието на погълнати отрови посредством глината. Те я гълтам в такива случаи.

 Авокадо на папагал - рисково ли е Снимка: sandid/pixabay.com

За някои папагали авокадото е с доста висока токсичност и не е допустимо да се дефинира за съответната птица до каква степен рисково може да се окаже. Плодовете, листата, месото и семената на авокадото предизвикват интоксикация на организма на доста типове птици, изключително мощно изразено при папагалите.

Консумацията на 1 грам авокадо от вълнистото папагалче провокира тревога, мощна възбуденост, която кара птицата сама да скубе перата си, а 7-8 грама от авокадото води до гибел в границите на 2 денонощия.

Също по този начин след ястие на авокадо папагалът развива отмалялост, зной, отхвърля храна. Той получава оток на сърцето и белите дробове, а по-късно настава гибелта.

За да запазите живота на своя хубав домакински питомец в никакъв случай не давайте авокадо на папагала!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР