Може да се димира, за да не заслепява чакащите по

...
Може да се димира, за да не заслепява чакащите по
Коментари Харесай

LED локомотивен фар свети по-силно и с по-малко ток

Може да се димира, с цел да не заслепява чакащите по пероните

Освен че изисква по-малко сила, светодиодният фар е доста дългогодишен

Изследователи са проектирали нов светодиоден локомотивен фар, който употребява една десета от силата, нужна на стандартните локомотивни фарове. Ако се употребява по 8 часа всеки ден, този фар ще обезпечи икономии на електрическа енергия, които биха понижили излъчванията на въглероден диоксид с към 152 кг годишно.

Влаковите фарове имат две значими задания. Едната е да осветяват ЖП релсите. Изискванията на регулациите са да обезпечават светлинен поток от най-малко 200 000 „ свещи “ и да могат да осветяват човек на разстояние 240 метра пред влака.

Наред с това те играят и друга значима роля в железопътния превоз. Тъй като влаковете стопират мъчно, фаровете им би трябвало да са забележими от задоволително разстояние, с цел да могат хората – или транспортните средства по прелезите – да разполагат с задоволително време, с цел да се изтеглят.
още по тематиката
Традиционните локомотивни фарове употребяват лампа с нажежаема жичка или халогенна крушка. Те са задоволително ярки, с цел да се отговори на нормите за сигурност, само че не са доста енергийно ефикасни.

Изследователите от Лабораторията за микро-оптика при Висшия институт по фотоника и оптоелектроника в Националния университет на Тайван са проектирали светодиоден фар за локомотиви в съдействие с инженеринговата компания H2 Lab Inc. Той употребява светодиоди като светлинен източник. Освен че изискват по-малко сила, светодиодите са и доста дълготрайни и са по-малки и по-яки от обичайните източници на светлина.

“Някои LED прожектори на пазара са проектирани с доста светодиоди, които светят доста, само че се припокриват в огромни секции. Тези прожектори губят доста сила ”, сподели Вей-Лун Лианг от лабораторията на института. “Нашите проучвания демонстрираха, че потреблението на електрическа енергия може да бъде понижено, като се съсредоточим върху най-хубавия метод за отмерено систематизиране на светодиодната сила ”.

В журнала “Приложна оптика ” учените разказват новия дизайн за локомотивния фар, основан на точно ситуирани светодиоди с висока успеваемост и деликатно проектирани светлоотразители – параболични огледала. Според учените, това е първият дизайн, който разчита на „ композиция от две полу-параболични отражателни повърхности “.

Така планиран, фарът употребява общо 20,18 вата, с цел да реализира същата активност на светлината като лампа с нажежаема жичка или халогенна лампа, която употребява няколкостотин вата. Новият LED фар може също да бъде димиран (частично затъмняван), като се изключат някои от светодиодите. Така може да се понижи заслепяването на пасажерите, чакащи по пероните, при навлизането в гара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР