Може да се дължи на намален имунитет спрямо обичайните вирусиБебетата

...
Може да се дължи на намален имунитет спрямо обичайните вирусиБебетата
Коментари Харесай

Зачестяват отитите при деца посред лято

Може да се дължи на понижен имунитет по отношение на нормалните вируси
Бебетата се разсънват с рев и си дърпат ушите

Специалисти по УНГ виждат извънредно за лятото събитие - от ден на ден деца страдат от остро гнойно инфектиране на междинното ухо. Това заболяване не е особено за топлия сезон. Често се постанова децата да бъдат одобрявани в болница, отбелязва доктор Иглика Станчева от Детското УНГ поделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Според нея главните аргументи са две. Едната е отпадането на противоепидемичните ограничения в края на пролетта, което е обикновено да докара до повишение на възпалителните болести на горните дихателни пътища - ринити, фарингити, тонзилити, ларингити. Пазейки се от Ковид, намалихме имунитета си към нормалните вируси, с които сме привикнали. Макар да не вървят на учебно заведение и детска градина сега, малчуганите се събират на детските площадки и по домовете, където контактуват от близко. Така вероятността от заразяване е по-голяма.

Другата причина е обвързвана с продължителната приложимост на една и съща защитна маска и неправилното є предпазване. Това води до развиване на патогенни бактерии върху нея.

Д-р Станчева сигнализира за още по-сериозен проблем - зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на обичайна антибиотична терапия. Докато по-рано такива случаи са били единични, в този момент са съвсем всекидневие.

УНГ експертът поучава родителите да потърсят лекарска помощ, в случай че виждат, че детето има хрема, която не минава, болежка в ушите, нараснала температура (не е задължителна). По-мъничките, които към момента мъчно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отхвърлят да се хранят, по време на сън се разсънват с рев, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, от време на време е допустимо да имат и повръщане. Усложненията от отитите, въпреки и не доста чести, могат да доведат до съществени проблеми и нужда от продупчване на тъпанчето, както и от хирургична интервенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР