Може да прозвучи страшно, но промяната е само временна -

...
Може да прозвучи страшно, но промяната е само временна -
Коментари Харесай

Сърдечните клетки се променят в космоса

Може да прозвучи ужасно, само че смяната е единствено краткотрайна - учени откриха, че израсли в космоса сърдечни кафези са с изменена генна експресия, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Но 10 дни след завръщането на Земята, сърдечните кафези се връщат към естественото си действие, предава Българска телеграфна агенция.

След като стволови кафези се трансфорат в сърдечни кафези на борда на Международната галактическа станция, излагането им на резултата от микрогравитацията трансформира експресията на хиляди гени.

" Изследването ни за пръв път употребява индуцирани плурипотентни стволови кафези, с цел да се изследва резултатът от галактическия полет върху сърдечните функционалности у индивида - съобщи Джоузеф У от Станфордския университет. - Микрогравитацията не е доста добре изследвана, що се отнася до резултата от нея върху човешкия организъм. Подобни проучвания ще допринесат да се хвърли светлина върху действието на кафези в човешкия организъм в космоса, като се има превдид, че светът се ангажира с по-дълги галактически задачи до Луната и Марс. "

Предишни проучвания демонстрираха, че галактическият полет отключва промени в сърдечните функционалности, като намаление на сърдечния темп и артериалното нанягане, само че релативно малко се знае по какъв начин микрогравитацията въздейства върху сърдечните функционалности на клетъчно равнище. " Изненадахме се какъв брой бързо клетките на човешкия сърдечен мускул се приспособяват към среда, в която са сложени, в това число към микрогравитацията ", означи У.

Учените имат намерение да извършат спомагателни проучвания с разнообразни типове сърдечни тъкани.

Резултатите от проучването са оповестени в Stem Cell Reports. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР