Може да няма много време за подробно обсъждане на стратегията

...
Може да няма много време за подробно обсъждане на стратегията
Коментари Харесай

Европа организира среща на върха, за да предупреди Москва: Молдова не е сама

Може да няма доста време за в детайли разискване на тактиката за сигурност, само че срещата на върха на 47 европейски страни, която ще се организира близо до молдовската столица Кишинев, би трябвало да изпрати на Русия мощно обръщение. Крехката народна власт в Молдова съществува в сянката на нашествието на Москва в прилежаща Украйна и напъните на подкрепяни от Русия сътрудници да подкопаят нейните упоритости за европейска интеграция, комантира Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ще бъде същинско логистично и политическо достижение, в случай че Европейската политическа общественост (ЕПО) успее да събере в четвъртък десетки държавни и държавни ръководители за групова фотография на срещата на върха в символ на взаимност с прозападното държавно управление на Молдова.

ЕПО е конгрес на европейските водачи в Европейския съюз и отвън него, на който се разискват общите стратегически закани, а претендентите за участие в Европейски Съюз като Молдова - стопански слаба някогашна руска република с население под 3 милиона души, виждат в участието си етапна точка по пътя към Брюксел.

" В историята на Молдова в никакъв случай не е имало такова мегасъбитие ", сподели Феликс Хет, специалист за Украйна и Молдова в немската фондация " Фридрих Еберт ".

" Ако всичко мине добре, срещата на върха ще бъде промоционално събитие за Молдова, доказателство за това какво може да реализира тази дребна страна ", съобщи той.

Молдова е разграничена от разколнически район, окупиран от съветски " миротворци ", а нейната политика е подкопана от корупция и непознати провокатори.

Тя изостава от своите съседи на запад и на север в устрема си да се причисли към европейския план, само че нарасналото внимание, което западните страни обръщат на района след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, разклати политическата картина.

" Молдовските политици са наясно, че дължат статута си на претенденти за участие в Европейски Съюз на войната в Украйна ", сподели Хет.

За да се подсигурява безвредното и проведено осъществяване на срещата на върха, е основана обширна организация за въздушното придвижване, която да одобри самолетите на водачите на дребното летище в Молдова.

Очаква се повече от 2000 делегати да участват на диалозите в замъка " Мими " - винарско имение на 35 километра от Кишинев и на почти същото разстояние от Тираспол, столицата на молдовския сепаратистки район Приднестровие.

Президентът на Франция, който стартира концепцията за ЕПО като европейско стратегическо средство, което да обгръща страни отвън Европейски Съюз, само че да изключва Русия и нейния съдружник Беларус, ще участва на срещата.

Освен 27-те страни членки на Европейски Съюз са поканени водачите на още 20 страни с толкоз разнообразни стратегически ползи като Обединеното кралство, Турция, Швейцария, Исландия, Сърбия, Армения и Азербайджан.

Първата среща на върха на ЕПО в Прага през октомври предходната година събра 44 водачи, а от този момент към нея се причислиха и дребните страни Андора, Монако и Сан Марино.

На втората среща може да участва и президентът Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, посетил неотдавна срещите на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия и на Г-7 в Япония, макар че проектите за пътешестване на украинския водач в никакъв случай не се разкриват авансово.

" Трябва да забележим кой ще е на фотографията, само че също по този начин и кой няма да е там ", сподели Себастиен Майлард, шеф на института " Жак Делор " - основан в Брюксел мозъчен концерн. " Това е и опция да се покаже, че европейците могат да разискват своите стратегически ползи между тях, без американците ", добави той.

" Молдова не е сама "

За самата Молдова залогът е по-ясен, в сравнение с дебатът за това къде се намира салдото на силите в западните лидерски кръгове: срещата на върха е естрада, на която тя може да разпространява своите упоритости за участие в Европейски Съюз и да се обкръжи с другари на фона на съветското маневриране.

По-рано този месец президентът Мая Санду съобщи, че Молдова желае да се причисли към Европейски Съюз " допустимо най-скоро " и да стартира в границите на няколко месеца публични договаряния за участие.

" Разбира се, нищо не може да се съпостави със протичащото се в Украйна, само че ние виждаме рисковете и имаме вяра, че можем да спасим своята народна власт единствено като част от Европейски Съюз ", сподели тя.

" Наистина имаме вяра, че Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост през идващите години и би трябвало да се защитим ", добави Санду.

В навечерието на срещата на върха европейските водачи разгласиха къси видеоклипове в поддръжка на Молдова под хаштага " Молдова не е сама " ( " MoldovaIsNotAlone " ).

През юни 2022 година, по-малко от четири месеца откакто Русия предприе пълномащабното си навлизане, страните членки на Европейски Съюз, предоставиха на Украйна и Молдова формален статут на страни претенденти. През идващите месеци те би трябвало да решат по кое време да стартират договаряния по изискванията на участие.

Ако се съди по опита на други новодошли страни и на страните от Западните Балкани, които гледат от чакалнята на Европейски Съюз, целият развой може да отнеме години макар възходящото отчаяние на Зеленски и неотдавнашния голям проевропейски протест в Молдова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР