Може да не е постоянно, но всички сме боядисвали косата

...
Може да не е постоянно, но всички сме боядисвали косата
Коментари Харесай

Всички го правим вкъщи, но 19-годишно момиче едва не загуби живота си

Може да не е непрекъснато, само че всички сме боядисвали косата си в къщи. Естествено на опаковката на всички бои написа, че би трябвало да се направи тест за алергия, само че кой пък в действителност го прави.
Е става известно, че дори и това не е помогнало!
Младата студентка от предградие на Париж желала да промени визията си – и от русокоска да стане брюнетка. Тя си купува елементарна багра за коса от супермаркет.
По-рано косата й елементарно понасяла промяната на цвета, само че с цел да е сигурна, че и този път ще е безпроблемно, прави тест върху кожата си.
30 минути по-късно не вижда нищо неправилно и нанася боята върху косата си. Грешка, която се оказва последвана от призрачен сън.

Лицето й се подува извънредно, езикът й се уголемява, сърцето й стартира да бие бясно. Едва съумява да диша, споделя известното немско издание „ Билд “.
След реакцията на организма й, Естел си закупува от аптеката крем и противоалерген.
„ Главата ми приличаше на електрическа крушка “, споделя момичето. Отива дружно с майка си в Бърза помощ, където лекарите и дават стероидни хормони и антихистамини. Главата й обаче продължава да се уголемява.

Отново пътува към незабавния център, само че има възприятието, че ще почине в колата, стартира да се задушава.
Инжекция с адреналин я избавя.Иска да предизвести хората, решили да трансформират цвета на косата си – „ Внимавайте за съставката PPD (p-фенилендиамин), която се съдържа в съвсем всички бои “.
Във фейсбук Естел получава редица известия от други, получили сходни проблеми.
Специалист от Френската асоциация на кожните лекари споделя, че към три % от популацията на страната е алергично към PPD.

Инфо: За дамата

Видове алергии, породени от бои за коса

Алергиите съставляват несъразмерна свръхреакция на организма по отношение на субстанции, които се одобряват от него като нездравословни, даже те да не са такива. Причините за широ­кото разпространяване на алергичните заболявания са разнообраз­ни – индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на нечистата околна среда, необятното потребление на лекарства, динамичността и напрежението на актуалния живот (нервно-психични стресове), наследствено влечение и прочие Кожата като орган, изложен директно на най-различни алергизиращи контактни въздействия, реагира с чести и разнородни прояви на свръхчувствителност. Ще обърнем внимание на три съществени типа алергии на кожата.

1. Алергичен контактен дерматит съставлява имунологична кожна реакция. Рискът от приемане сензитивно се повишава с честотата на боядисване. Най-малко 10 дни след първичното потребление на PPD човек може получи реакция на сензитивност. При повторни и последващи излагания на PPD алергична реакция може да се развие в границите на 6 до 72 часа (забавена свръхчувствителност). В този развой молекулите на PPD са ориентирани от страна на някои имунни кафези (макрофаги и лимфоцити), което води до образуването на кожни грануломи, зачервяване или мехурчета.

2. Контактна уртикария може да се прояви минути до един час след допир с PPD. Симптомите са зачервена кожа и петна по цялото тяло, отичане на клепачите, астма, мъчно преглъщане и повръщане.

3. Анафилактичният потрес е извънредно рядко, само че животозастрашаващо положение. При него се следят следните признаци – отичане на лицето, задъхване, ниско кръвно налягане. При неспособност за приемане на здравна помощ последствията постоянно са съдбовни. За смъртен случай от анафилаксия, бе обявено през ноември 2011 година в Обединеното кралство (линк към новината на британски и линк към новината на български). Починалата е 38 годишна майка, скоро след промяната на боята си за коса. Тя е била астматик и в началото е развила алергия със сърбеж на скалпа, откакто употребява остарялата си багра за коса няколко месеца. След като сменила боята, получила анафилактичен потрес и умряла един час след използването на боята.

Алергологични проби
Производителите на бои поучават потребителите да създадат тест за сензитивност всякога преди използването на багра за коса. Това е належащо, тъй като нежелана алергична реакция е допустима даже при продължителна приложимост на една и съща марка. Тестът се прави по следния метод – примес от багра и окислител се нанася върху кожата зад ухото, или по сгъвката на лакътя. Ако няма неспокойствие или обрив в продължение на 48 до 72 часа, то пробата е негативен и боята за коса се смята за безвредна. В противоположен случай налице е алергична реакция. Този тест не е 100% сигурен – от време на време е нужно повече време за развиването на реакция, само че въпреки всичко е добър индикатор. Дерматолозите вършат тест за алергия на кожна проба. Теста се ползва на сектор кожа от горната част на гърба с 2% PPD във вазелин и се изследва след 48 часа. При негативните реакции няма никакви промени по кожата, позитивната реакция може да варира от лек обрив до очевидно формиране на мехури или даже язви.

Лечение на алергии породени от PPD
При изострен тежък дерматит породен от багра за коса с PPD, косата и скалпа би трябвало да се измият деликатно с мек шампоан. За цялостна оксидация на PPD се предлагат разтвор на водороден прекис от 2% или компреси от калиев перманганат, в разтвор 1:5000; при образувала се коричка се предлага примес от зехтин и сок от лимон. Винаги говорете с Вашия доктор или кожен лекар преди предприемането на тези ограничения. При поява на признаци за реакция, даже да не наподобява сериозна, значимо е да посетите алерголог. Той най-точно ще дефинира вашето положение, откакто ви направи тест, с цел да дефинира дали в действителност сте имали алергична реакция към парафенилен диамин (PPD). В случай, че тестът е позитивна, е належащо при идващ контакт с веществото да бъдете деликатни, тъй като реакцията може да бъде по-силна. А един път проявена, тя може да отключи след себе си нетърпимост към редица други почтени на пръв взор заобикалящи ви предмети – козметика, тъмни облекла, напълно нови за вас алергени.

Източник healthhype.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР