Може да изпаднем в конституционна кризаНовите партии не искат хартиени

...
Може да изпаднем в конституционна кризаНовите партии не искат хартиени
Коментари Харесай

Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК пред “Труд”: Времето започва да притиска ЦИК

Може да изпаднем в конституционна рецесия
Новите партии не желаят хартиени бюлетини

Времето ще стартира да ни притиска, когато бъде назначена най-малко една от датите за избори, защото графикът е 60-дневен, без значение какви са изборите, съобщи за “Труд” зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров през днешния ден.

Когато нямаш дата на изборите, фактическа подготовка няма, по-скоро се обмисля какво би трябвало да се направи на първия, втория ден и т. н. по хронограмата, разясни Димитров.

Ако Народното събрание се разпусне на 10-15 септември, както съобщи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, това значи, че депутатите би трябвало да са определили датата за президентските избори. Ние чакаме това негово решение. Ако депутатите не го вземат и се изчерпа третият мандат, ще последва конституционна рецесия, защото единствено депутатите имат власт да насрочват датата за президентските избори. Те не могат да си отидат без да са споделили тази дата.

Вече бяха пропуснати две от вероятните дати - 24 и 31 октомври, напомни Димитър Димитров. Последната допустима дата е тази на възможен втори тур на президентските избори - 21 ноември, само че това значи, че първият тур би трябвало да бъде седмица по-рано - на 14 ноември. Има и още една допустима дата - 7 ноември. То няма огромен избор.

Ако се реши да има гласоподаване и с хартиени бюлетини, сега, в който се реши датата, ние гласуваме по какъв начин да наподобява бюлетината, авансово сме декларирали на печатница да купи хартия. А в печатницата си знаят какъв е размерът.

Дали ще се гласоподава или не с хартиени бюлетини е решено в кодекса. Хартия има единствено в дребните секции, в огромните - наложително с машина. Според мен смяна няма да има, тъй като новите партии не желаят да се употребяват хартии с обяснението, че гласуването с хартия е друго от гласуването с машини и с хартия най-вече гласове получава ГЕРБ, по-късно Българска социалистическа партия и т. н. Но става дума и за друг електорат. Това е оценка след случилото се на предходните парламентарни избори - в случай че се пусне хартия, това ще даде повече късмет на по-традиционните партии. В чужбина ще има хартиени бюлетини във всички секции, в които няма машини, сподели още зам.-председателят на ЦИК.

Сагата със “Сиела” продължава
При избори 2 в 1 ще се купуват машини
Утре се чака последният вид на софтуера



Утре чакаме “Сиела” да ни предадат последния вид на софтуера, ние сме извикали специалисти да го оценят, съобщи Димитър Димитров. Според него това е една дълга сага, в която компанията дава на ЦИК късче по късче.

“Ние всякога желаеме нещо, само че за това би трябвало да желаяме експертиза, тъй като ние не можем да гледаме софтуера. Изглежда като неразбирателство, само че съгласно мен е съзнателно държание на “Сиела”, с цел да си резервира монопола. Не е доста несъмнено, че и тя разполага с надзор върху софтуера, може би той е на “Смартматик” - един път се намесиха и те. Но това са елементи. Идеята е да се стигне до такова положение, че софтуера да са пипа и ръководи без нужда от подпомагане на “Сиела”, “Смартматик” и т. н. Но сигурно не сме на този етап”, сподели Димитров.

Ако в един и същи ден да се вършат парламентарни и президентски избори, без значение дали ще е първи или втори тур на президентските, най-вероятно ще се купуват в допълнение машини, само че за това още няма решение, разяснява зам.-председателят на ЦИК. Ако обаче изборите са с поредност от 2 седмици, няма да има потребност от нови машини. Ще го разгледаме този въпрос, ще напишем отчет - какъв брой са употребявани, какъв брой са натоварени или не, само че това е настоящ разбор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР