Може да изглежда, че Черно море, откъснато от световните океани

...
Може да изглежда, че Черно море, откъснато от световните океани
Коментари Харесай

Бригаден генерал Валентин Цанков пред Dir.bg.: В Черно море Русия и НАТО тренират за война

Може да наподобява, че Черно море, откъснато от международните океани и налично единствено през Босфора и Дарданелите, няма огромно геополитическо значение. Но след анексията на Крим Кремъл неведнъж демонстрира, че не мисли по този начин, а интензивно се пробва да го трансформира в " съветско море ". Респективно, НАТО " е насила да реагира ". Сега в района се организират интернационалните учения " Морски бриз ". Целта на маневрите е да се увеличи отбранителната дарба на черноморските страни. През последните години огромните морски сили на Северноатлантическия алианс доста усилиха военното си наличие в района. Какво се случва там, за какво се стига до напрежение. Темата разяснява пред Dir.bg. бригаден военачалник Валентин Цанков.

- Генерал Цанков, какво следим сега в Черно море, където има скупчване на доста военни. Руски кораби организираха обучение с жива пукотевица, а в това време Украйна и страните от НАТО организират маневри?
-
Черно море от известно време е място на съвсем директно прикосновение сред силите на НАТО, в това число съдружниците, които географски са ситуирани в неговата акватория, и военно-морски сили (ВМС) и съставни елементи на противовъздушната защита (ПВО) на Русия. Там, където едната страна организира своите учения, другата следи дейностите й, следи и тренира своите сили за противопоставяне. Такива условия са много близки до действителни бойни дейности и поради това се добива скъп опит. Проверяват се опциите на персоналния състав да работи при възможен същински спор.
Още по тематиката
- Ученията " Морски бриз ", водени от Украйна и Съединени американски щати, сътвориха напрежение сред НАТО и Москва, откакто предходната седмица Русия съобщи, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на английски боен транспортен съд, с цел да го прогони от териториалните си води наоколо Крим...
- Да, напрежение се появи поради откровената (разбирайте авансово планирана) провокация, която предприе английският ескадрен миноносец (ЕМ) да премине през води, считани от Русия за нейни териториални. По този метод се ревизира реакцията на корабите и авиацията от съветските Военноморски сили. От позиция на интернационалното право тези води са украински, само че след присъединението на Крим към Руската федерация през 2014 г, те се смятат от Русия за съветски териториални води. И Русия, водена точно от това схващане, работи според своите закони за отбрана неприкосновеността на границите си. Прогонването на ЕМ " Дифендър " бе съпроводено с потребление на оръжие от съветски патрулен катер и бомбардировачи.
Сами разбираме, че в една действителна конюнктура предупредителните изстрели са къса въведения към бойно потребление на ракети и други средства. Това беше планувана инспекция на готовността на Русия, в политическо и военно отношение, да реагира. Твърдият отговор в тази ситуация е доказателство, че Русия няма никакво желание да отстъпи Крим, нещо, което го е заявявала неведнъж след 2014 година  Снимка: БТА/AP
- Москва прикани учението " Морски бриз " да бъде анулирано преди то да стартира, а съветското военно министерство акцентира, че ще реагира за отбрана на националната сигурност, в случай че е належащо. Кой какво пази?
- Краткият отговор е: Всеки пази своя интерес. Москва фактически прикани, още преди да стартира, учението " Морски бриз " да бъде анулирано. Беше ясно, че от страна на НАТО никой няма желание да го анулира, нито в предишното е имало сходен случай. Този апел бе по-скоро политически ход, опит за проявление на решителност, че Русия няма да допусне компромис при отбрана на териториалните си води. Напротив, дори е подготвена да влезе в открит боен спор, в случай че се наложи. В случая Русия пази границите си по този начин, както би направила всяка страна в сходен случай. Но защото се касае за противоречив въпрос чии са тези води, гледната точка дефинира и отношението по случая. Не бива да забравяме, че в учението вземат участие украински сили, което в допълнение усложнява ситуацията. Украйна не признава съветски Крим и се надява един ден полуостровът да им бъде върнат още веднъж.

- Руският Черноморски флот посочи в изказване, че екипажите на два огромни десантни кораба са стреляли по морски и въздушни цели в Черно море?
- Заповед за пукотевица се издава от командващия Руския Черноморски флот, откакто има отчет за нахлуване на непознати военни кораби в териториални води. Това е осъществяване на заповед, която е по правилник и прелиминарен проект за деяние в такава конюнктура. По-важното тук е политическата глоба, дадена от най-високо равнище в съветското държавно управление, за

безкомпромисно отношение при положение на нарушаване или провокация .

Няколко дни по-късно съветският президент удостовери публично, че нареждането е било да се пристъпи към заличаване на тези бойни кораби, в случай че те не се съобразят с предизвестията. Трябва да си даваме сметка какъв брой тъничък е ледът, по който се върви, и какъв брой дребна е границата, която може да бъде прескочена и да се отиде към огромен спор.
 Снимка: NATO
- Учението на НАТО ще продължи две седмици и включва към 5000 военнослужещи, към 30 кораба и 40 самолета, с присъединяване на американския ракетен унищожител USS Ross и морската пехота на Съединени американски щати. Но въпреки всичко Русия господства в Черно море?
- Русия господства в Черно море, което смята за непосредствена зона на виталните си ползи. И това е по този начин от няколко епохи, от времето на Руската империя и Петър Велики, когато съветският флот прави първите си крачки на сериозен състезател в така наречен топли (южни) морета. По мащаби учението от тази " серия " - " Морски бриз ", фактически надвишава тези от предходните години, само че в действителност не се касае за огромна ударна формация, предопределена за започване на война.

На това обучение се упражняват въпроси и взаимоотношение тъкмо както при действителна конюнктура, т.е. война.

Отмина времето, когато най-вече се упражняваха детайли за мироопазващи, филантропични и избавителни интервенции.

- За НАТО Крим е Украйна, само че в действителност е съветска територия...
- Да, както споделят " де факто и де юре ". Украйна смята Крим за своя територия, само че Русия го има де факто, а след референдума за присъединението му и де юре, според личните си закони. Не очаквайте този въпрос да бъде позволен. Русия има изрично мнение, че Крим е съветски и ще бъде постоянно съветски, без значение от тежките наказания, който й бяха наложени от Запада.
 Снимка: royalnavy.mod.uk
- Демонстрацията на непризнаването на анексията на полуострова от Москва е основна част от черноморската тактика на Алианса, създадена след 2014 година. Тя планува на процедура непрекъснато наличие в района на натовски кораби, освен това освен на черноморските страни членки на Алианса? Какво цели с това НАТО?

- Правилно казахте " проява на непризнаването на анексията ". Това е политическо решение на страните-членки на НАТО и приложението му се показва точно в непрекъснато (но и усилено) наличие на кораби от нечерноморски страни, най-много от Съединени американски щати. Като включим и ученията, разбираме, че задачата е да се държи Русия под напън. Русия, от своя страна, се смята за застрашена и усилва военния капацитет в региона, в това число и в Крим.

И резултатът е налице - изостряне на връзките, ескалация на напрежението и непрекъсната подготвеност за натискане на спусъка.

Човечеството, елементарният човек, евентуално не си дава сметка какъв голям риск има за подпалването на война. В политически и военно-стратегически проект ситуацията доста припомня интервала 1939-1941, когато Германия и Съюз на съветските социалистически републики имат обща граница, т.е. директно прикосновение. Това е най-прекият път към подпалване на война.

- Украйна към този момент е доста покрай статута на " световен сътрудник " на Алианса, какъвто имат страни като Австралия, Южна Корея и Йордания. Какво значи това на боен език?
- Това значи, че НАТО ще е още по-близо до Русия. Прелюдия към непрекъснато дислоциране на съюзни сили по съветската граница. Сега Украйна (иска или не) играе ролята на буфер. Не безпристрастен, несъмнено.

- На борда на английския унищожител заместник-министърът на защитата на Украйна, министърът, отговарящ за доставките на отбранителна техника за английската войска, Първият лорд на Адмиралтейството (командващият английския военно-морски флот) и представители на военния тръст Babcock подписаха меморандум за планове - предпоследната стъпка към контракт за закупуването от Украйна на модерни бойни кораби от Англия. Сделката ще включва още образование на личен състав и рационализация на ремонтните докове. Не е изключено да става дума за превръщането им в пълноценни военни бази на НАТО?
- Точно за това става дума. Въпрос на време.

 Снимка: Кралски флот

- В същото време Русия има военна база в Севастопол?
- Който е ходил в Москва или е осведомен, знае, че наоколо до Червения площад има мемориал с десетте градове-герои от Втората международна война. За защитата им са се водили борби безусловно до гибелта на последния им бранител и до последната капка кръв. Те са знаци на неустрашимост, всеотдайност и национализъм от най-висока степен. В това число е и Севастопол. Представям си единствено като догадка, какъв удар би бил по самочувствието на наследниците на тези герои, в случай че Крим беше останал в рамките на Украйна и през днешния ден там беше флотът на Съединени американски щати. От военно-стратегическа позиция Севастопол е идеално място за подсилване на военната сигурност на Русия и тя го употребява точно за това.

- Когато приказваме за военно наличие в Черно море има и още една страна, която е огромен фактор - Турция. Анкара има и персонален интерес да си взаимодейства с Украйна, защото съветската военна интензивност просто обкръжава Турция от всички страни - като се стартира от Черно море, през Южен Кавказ, чак до южния ѝ комшия Сирия и Средиземно море. Как виждате нещата от турска позиция?
- Турция е страна-членка на НАТО от съвсем 70 години. И без значение от нейните особености, както във вътрешно-политически проект, по този начин и в връзките й със съдружниците, изключително със Съединени американски щати и Франция, тя съблюдава своите задължения към НАТО. Оперативните проекти, уговорките към НАТО с инфраструктура си остават. Турция има свои национални ползи и тя ги преследва без да се преценява изключително доста с други фактори. Помним в последните години няколко нейни много остри завои, безусловно на 180 градуса, в случай че ползите й не съвпаднат с тези на Русия, Съединени американски щати или друга страна с огромно въздействие.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- Бившият ни министър председател Бойко Борисов поддържаше положителни контакти с турския президент Ердоган. Скоро пък водачът на Движение за права и свободи посети Турция. Какъв фактор сме ние в Черно море?
- Като военноморска мощ не представляваме необикновен фактор.

Казвам го с цялостното схващане, че това не е в интерес на възприятието ни за национална горделивост.

Но, такива са действителностите, а те са вследствие на продължителното игнориране на въпроса с главния дирек на националната ни сигурност - Въоръжените сили на Р България. Що се касае до тези срещи на някогашния министър председател и водача на Движение за права и свободи с турския президент, те имат връзка по-скоро с идните парламентарни избори у нас.

- Основното придвижване към Черно море е през Босфора, а това е приоритет на Турция?
- Към момента е по този начин и ще бъде по този начин, до момента в който се построи Истанбулския канал, който ще промени фрапантно обстановката, както с придвижването на корабите към и от Черно море, по този начин и режимът на влизане и времето за престой на непознати сили в Черно море. Отсега планувам още по-голямо напрежение, след завършването на градежа му.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- В същото време от известието на украинското отбранително министерство излиза наяве, че са обсъждани подписаните през декември 2020 година контракти за строителство на корвети, за съдействие с Турция при потреблението на разследващи и бойни дронове, вид " Bayraktar ", както и за други взаимни планове, главно в авиационния бранш?
- Украйна интензивно се приготвя за бъдещо участие в НАТО. Сътрудничеството във военната област с водещи страни-членки, производители на военна техника, не трябва да учудва никой. Конкретно Турция създава съвсем цялата гама съществени въоръжения и за трите типа военни сили, като някои от личните им мостри са на високо софтуерно равнище.

- Турция пък купува от Русия зенитни ракети, с което си навлече гнева на Съединени американски щати?
- Турция покачва доста опциите на личната си система за противовъздушна защита посредством тези съветски зенитни комплекси. Географското й състояние постанова точно подобен метод. Друг въпрос е, че си сътвори проблем със Съединени американски щати, който няма по какъв начин да бъде решен през днешния ден. По тази причина Турция бе извадена от плана за Ф-35, което пък постанова да се търси опция и в тази област.

- Руски изтребители са се доближили рисково до нидерландската фрегата " Евертсен " в неутралните води на Черно море и са " имитирали офанзива " против плавателния съд. Това единствено подготовка ли е? Инцидентът е станал на 24 юни - ден след този с английския унищожител " Дифендър ", който беше обстрелван предупредително от съветски военни край крайбрежията на анексирания от Москва полуостров Крим?
- Русия не е щастлива от тази смяна в тактиката на НАТО в Черно море. Разбира се, че не е единствено подготовка за нанасяне на удари по морски цели. Това е и метод ясно да се покаже неодобрение от това съществено наличие на сили на НАТО около границите й.
 Снимка: МО
- Русия се притеснява, че при по-засилено наличие на НАТО в Черно море огромни елементи от европейската част на страната биха попаднали в обсега на западни ракети със междинен радиус на деяние?
- Увеличаването на обсега на деяние на въоръженията като цяло, ракетите в частност, и скоростта им, промениха значително салдото. Внезапният удар става все по-възможен и отразяването му все по-трудно и с цената на големи загуби.

- От черноморските страни единствено Турция е в положение ненапълно да се опълчи на Русия. След анексията на Крим Украйна изгуби огромна част от своя военен флот, Грузия държи военните си кораби по крайбрежието по финансови аргументи, а Румъния и България за момента съвсем няма какво да опълчват на Москва...
- Така е. В Черно море Турция е страната от НАТО, която има по-значителни Военноморски сили. Да се надяваме, че такова опълчване няма да се случи. Убеден съм, че Черно море е прелестен регион, подобаващ за използване на едни ограничения за подсилване на доверие и сигурност. По сходство на документи от времето след Студената война. Стига да има предпочитание и да се подходи отговорно и съществено.

- Натовските страни с мощни Военноморски сили като Съединени американски щати и Англия са лимитирани в дейностите си в Черно море - техните кораби нямат право да остават повече от 21 дни в района... Защо?
- Ограниченията за дълготрайност в престоя и тонажа на военните кораби в Черно море са наложени посредством клаузите на Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 година Засега се съблюдава. Да забележим какъв ще бъде режимът след построяването на различния канал на Босфора - Истанбулския канал.
 Снимка: БТА/AP
- Срещата на Байдън с Путин на пръв взор мина миролюбиво, само че незабавно след нея напрежението се изостри - имам предвид протичащото се в Черно море. Нещо значимо убегна ли на необятната аудитория?
- Трябва да знаем, че срещи с подобен дневен ред постоянно минават с вежлив звук, миролюбиво и доброжелателно. После медиите отразяват точно това.

Напрежението го има, усеща се, и по-лошото е, че предпоставките за неговата ескалация не се отстраняват.

Напротив, основават се нови. Все отново има един позитивен миг. Възстановен е контактът на най-високо равнище и има разговор. На този стадий и това не е малко. Така че от необятната аудитория нищо не е прикрито. Все отново ключът към решение на проблемите е в ръцете на водачите и дипломатите.

---------
Бригаден военачалник Валентин Цанков е роден на 25 август 1956 година, в град Пловдив. Завършил е военно учебно заведение, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в Съединени американски щати, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е шеф на дирекция в МО, аташе по защитата в Лондон и Вашингтон, консултант в НАТО и консултант на министъра на защитата. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски. Експерт по национална сигурност в Центъра за проучване на защитата и сигурността, полиглот. Безпартиен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР