Може да има нов конфликт в Близкия Изток, ако САЩ

...
Може да има нов конфликт в Близкия Изток, ако САЩ
Коментари Харесай

Турция: Ако САЩ признаят Йерусалим за столица на Израел, ше има нов конфликт в Близкия Изток

Може да има нов спор в Близкия Изток, а ко Съединени американски щати признае Йерусалим за столица на Израел.
Това съобщи вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг в понеделник, предава Reuters.
В брифинг пред репортерите след среща на турския кабинет Боздаг, съвместяващ и длъжността на представител на държавното управление, съобщи, че статутът на Йерусалим е избран посредством интернационалните съглашения и запазването му е значимо за мира в района.
„ Статутът на Йерусалим и Храмовия рид е избран от интернационалните съглашения. Важно е той да се резервира, с цел да бъде предпазен мирът в района “, съобщи той. „ Ако бъде подхваната още една стъпка и статутът се промени, това ще докара до огромна злополука “.
Израел завзе Източен Йерусалим по време на „ Шестдневната война “ сред Израел и арабската коалиция, формирана от Египет, Йордания и Сирия през 1967 година. След това градът бе анексиран и разгласен за столица на еврейската страна – ход, който не получи интернационална глоба. Палестинците желаят Свещеният град да е столица на тяхна бъдеща страна, съобщи Фокус.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание, че ще реалокира американското посолство за Израел от Тел Авив в Йерусалим по време на предизборната акция в Съединени американски щати през 2016 година, а в последните седмици все по-усилено се приказва, че той е на път да го извърши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР