Може да има голям брой болни през следващите месеци. Това

...
Може да има голям брой болни през следващите месеци. Това
Коментари Харесай

Подранили огнища на треската Западен Нил сочат бум на вируса в Европа

Може да има огромен брой заболели през идващите месеци. Това умозаключение прави в оперативната оценка на риска Европейският център за надзор на болесттите.

Ранното настъпване на огромен брой случаи на западнонилска тресчица в страните от Европейския съюз и прилежащи страни (личи ясно от линията в алено на графиката ) допуска високо равнище на разпространяване на вируса в засегнатите територии, което би могло да докара до огромен брой болести през идващите месеца. По-голямата част от засегнатите региони това лято са същите, от които са съобщавани случаи на болни сред 2014 и 2017 година - Италия, Гърция, Румъния, Унгария, Франция, Сърбия. Вероятно вирусът ще се популяризира допълнително райони през идващите месеци, в това число в области, в които не са обявени заболели в предходни години. Това се споделя в последната обновена оценка на риска за западнонилска тресчица, с която излиза Европейският център за надзор на болесттите.

До 9 август страните от Европейски Съюз оповестяват за 231 случая, а техни съседки на континента - за 104. През идната седмица общо са докладвани 154 случая. Това е доста повече в съпоставяне със същия интервал през предходните години. Освен това в този момент инфекциите подраняват във времето. През 2016 година и 2017 година първите случаи за сезона бяха обявени от седмица 28 нататък, до момента в който това лято стартът е още през 26-ата седмица. Между 2014 и 2017 година бяха съобщавани 5 до 25 случая от седмица 25 до седмица 31; през 2018 година са доказани 168 случая през същия интервал от време. Това може да значи високо равнище на разпространяване на вируса в засегнатите страни, което вероятно би могло да докара до появяването на огромен брой случаи през идващите месеци, обобщават специалистите по оценка на епидемиологичните опасности. Вирусът се предава с захапване от инфектиран комар. При 4 от 5 случая инфекцията минава без признаци. В към 1% болестта протича тежко - най-често с инфектиране на мозъка. Възрастните и хората с подтиснат имунитет са изключително изложени на риск от западнонилски енцефалит, менингит или менингоенцефалит.

Основната персонална профилактика в засегнатите региони е да се заобикаля захапване от комари. За това може да оказват помощ репелентите - отблъскващи комарите препарати, облекла с дълги ръкави и крачоли, замрежване на прозорците и детските колички. Властите имат отговорност да пръскат против комари, а популацията - да не позволява задържане на вода в съдове в селищата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР