Може да хърка не само партньорът ви, но и вашият

...
Може да хърка не само партньорът ви, но и вашият
Коментари Харесай

Кои породи кучета хъркат?

Може да хърка освен сътрудникът ви, само че и вашият домакински любим. Хъркат кучетата, даже и някои породи котки. Кои породи кучета обаче се славят като нощен дразнител на съня?

Тези породи измежду домашните четириноги, които се характеризират със скъсени муцуни и изпъкнали черти на лицето са измежду най-силните смутители на нощната тишина. В резултат на удълженото меко небце, което блокира въздушния поток насън, дребните ноздри и носни дихателни пътища, тези домашни питомци хъркат. Най-известните хъркащи кучета са от породите:

- Мопс

- Булдог

- Френски булдог

- Бостънски териер

- Шпаньоли

- Пекинези

- Ши-тцу

Това ще рече, че всички кучета, които са брахицефални, може да нарушават съня ви. Ако кучето хърка и постоянно е хъркало, това не е причина за паника. Ако има обаче смяна в дишането му или дава признаци, че му е мъчно да си поеме въздух, има потребност от консултация с ветеринар.

Ако домашният питомец в никакъв случай преди не е хъркал, само че внезапно стартира мощно да хърка, това може да се дължи на задръстване на дихателните пътища от нещо, попаднало в тях-трева, или от полипи и изисква интервенция на експерт.

При кучета, които хъркат заради анатомични особености, този развой се ускорява с възрастта, както е при хората. Въздушният поток се лимитира от ден на ден заради частична или цялостна парализа на ларингса, дължаща се на стареене на нервите.

Има и един миг при хъркането, който се назовава назад кихане, тогава животното хърка сходно на прасе. Това става, когато мускулите на гърлото са в конвулсия и мекото небце се нервира. Кучето диша прекомерно надълбоко и тогава се чува този тон, като че ли хърка прасе.

 Хъркащи кучета

Има ли метод да се ограничи хъркането на кучето?

Може да се пробват някои способи. Може да се опита с овлажнител за въздуха, който може да тушира съпротивлението на въздушната бликам. Може да се опитва и с кръгло легло с повече независимост на придвижване и възглавница, на която кучето да си опре главата, както и да спи настрана в своя стая.

Има и още един миг, когато лаещият домакински любим хърка - това е когато се излежава предостатъчно на дивана, похърквайки тихичко от доволство. Но щастието и доволството в никакъв случай не могат да упражняват противен резултат.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР