Може да генерира 10 киловата постоянно, в продължение на 10

...
Може да генерира 10 киловата постоянно, в продължение на 10
Коментари Харесай

НАСА създаде компактен ядрен реактор за космоса

Може да генерира 10 киловата непрекъснато, в продължение на 10 години

Макар че не се показват точните размери на реактора, от фотографията се вижда, че той е много стилен (снимка: НАСА)

НАСА, взаимно с Администрацията по национална нуклеарна сигурност (NNSA) създаде стилен нуклеарен реактор за задачи на други планети, оповестиха от галактическата организация.

Системата се назовава Kilopower Reactor Using Stirling Technology (KRUSTY) и към този момент е минала сполучливи тестови тествания. Реакторът може да генерира 10 киловата мощ, непрестанно, в продължение на 10 години.

Да, сходна мощ, не е огромна, само че тя евентуално ще бъде увеличена досега на първите галактически задачи на реактора. Освен това е допустимо да бъдат употребени няколко такива реактора в една задача.

Системата работи с Уран-235. Пасивни натриеви топлинни тръби придвижват топлината към мотори на Стърлинг, които генерират електрическа енергия.

Размерите не реактора не се оповестяват, само че от оповестените фотоси се вижда, че той е много стилен. Металната тръба от горната страна не е част от реактора, а детайл от структурата на вакуумната тръба, в която са провеждани тестванията.

Така би изглеждал нуклеарният реактор на повърхността на Луната (снимка: Национална лаборатория Лос Аламос)

По време на тестванията учените са имитирали разнообразни ексцентрични обстановки, включително нередовност на моторите и разваляне на топлинните тръби. Реакторът е останал постоянен и е траял да работи.

Очаква се създаването да реши проблеми, свързани с източниците на зареждане при галактически задачи на други планети, с присъединяване на хора. На Луната, в частност, слънчевите електростанции не са изключително подобаващи, защото нощта там продължава две земни седмици, а на Марс слънчевата сила е доста по-малко, в допълнение към мощните прашни стихии.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР