Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Как феновете управляват “Реал”?

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на " Гардиън ", FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия " Спортен маркетинг " към университета на " Реал " Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

През 1990 година в Испания е признат закон, съгласно който всички футболни клубове в страната би трябвало да станат частни акционерни сдружения от сезон 1992/93. Изключение е направено единствено за четири от тях – " Реал " Мадрид, " Барселона ", " Атлетик " Билбао и " Осасуна ", които остават благосъстоятелност на почитателите си. Този управнически модел е неизменен и до през днешния ден. Но какво в действителност съставлява той?

Днес " Реал " има 91 671 клубни членове, наречени " сосиос ". Около 73 000 от тях са мъже. Голяма част от сосиосите са притежатели и на сезонни билети за домакинските мачове на " Сантяго Бернабеу ". И защото потенциалът на стадиона е 80 хиляди места, част от които, несъмнено, би трябвало да останат налични за необятната аудитория, сега " Реал " не приема повече членове. Километричният лист с чакащи е " замразен " и може да бъде реактивиран едвам след реконструкцията на " Бернабеу ", планувана да завърши до 2019 година

Този сезон абонаментните карти за мачовете на Кралския клуб варират от 223 евро до 1840 евро – най-високата цена в Ла Лига. За съпоставяне – най-скъпите сезонни билети на " Барселона " костват 1097 евро. Освен за абонамента, пълнолетните сосиоси на " Реал " заплащат и по 150 евро годишен членски импорт. За деца сред 11 и 14-годишна възраст таксата е 50 евро, а почитатели, които са били членове в продължение на 50 години, не заплащат нищо.

Едно от главните прерогативи да бъдеш сосио е опцията да участваш в ръководството на клуба. Но не всеки от тези 90 хиляди души има право на глас... Подобно на електоралната система за президент на Съединени американски щати, и в " Реал " болшинството избира група от делегати, които да го съставляват при вземането на решения. Става дума за към 2000 души, които утвърждават бюджета за всеки сезон и гласоподават за президент. Всеки, който желае да се кандидатира за поста на Флорентино Перес, би трябвало да е бил сосио в продължение на най-малко 20 години и да показа банкова гаранция на стойност 75 млн. евро.

В " Реал " обаче са наясно, че да бъдеш клубен член е привилегия за малко на брой. А по света има над 450 млн. души, за които се счита, че са почитатели на " Белия балет ". Ето за какво от маркетинг отдела създават световна стратегия за лоялни последователи. Именно за тях е предопределена картата " Мадридиста ". Макар и да не ти дава правото да се сдобиеш с абонамент, тя ти обезпечава преимущество при пазаруването на билети, пуснати в свободна продажба. Освен това имаш отстъпка в формалните фен-магазина на отбора, както и при използването на услуги, предоставени от някой от спонсорите на тима.

Така да вземем за пример последователите може да си създадат по-евтина резервация на самолетни билети за " Флай Емирейтс " – самолетната компания, която към този момент заплаща по 70 млн. евро на сезон, с цел да бъде общоприет спонсор на " Реал ". Днес карта " Мадридиста " имат към четвърт милион души от 180 страни, а годишните доходи на европейския първенец от този план възлизат на 6 млн. евро. Няма значение в Испания или по света – мадридската маркетинг машина работи на цялостни обороти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР