Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Виртуална РЕАЛност: Бъдещето вече е на „Бернабеу”

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на „ Гардиън”, FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия „ Спортен маркетинг” към университета на „ Реал” Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

В неделя вечер „ Реал” Мадрид победи „ Eйбар” с 3:0 в мач без особена футболна стойност. Мач, който обаче може да се окаже началото на цифрова гражданска война във футбола, изменяща тотално досегашното статукво.

Защото в тази среща „ Реал” стана един от първите клубове, употребявали виртуални рекламни пана на стадиона си. С други думи – феновете на „ Сантяго Бернабеу” виждаха емблемите и слоганите на едни компании, до момента в който част от тези, следили конфликта по малкия екран, получаваха картина с имената на напълно разнообразни марки.

Софтуерът, който разрешава слагането на виртуални банери върху действителните такива, е дело на швейцарска компания. След като купува продукта, „ Реал” стартира да прави механически проби във всеки един от домакинските си мачове през този сезон. Два месеца след началото на акцията в Ла Лига несъвършенствата са изчистени и новата цифрова действителност към този момент е реалност...

Този план дава на европейския първенец две големи преимущества пред конкуренцията. Първо, опцията да включи повече реклами в границите на една своя среща на „ Бернабеу”, а оттова – да усили приходите си. Само от спонсорски контракти „ Реал” получава по 160 млн. евро на година, и то без да броим постъпленията от новия 10-годишен договор с „ Адидас” за екипировка на обща стойност 1 милиарда евро. Второто предимство на виртуалните пана е опцията за сегментиране на пазарите и увеличение успеваемостта на рекламните акции.

Така да вземем за пример, до момента в който на стадиона се изписва името на, да речем, немска автомобилна компания, телевизионните фенове в Близкия изток ще видят надпис на водещ телекомуникационен оператор на арабския пазар. По този метод и спонсорите ще знаят, че се популяризират пред най-подходящата публика.

Искаме или не, виртуалната действителност към този момент е част от футбола. През тази година „ Манчестър Сити” предложи на почитателите си опцията да следят домашен мачове в 3D формат. А дигитализацията на играта няма по какъв начин да мине и без помощта на обществените мрежи. „ Реал” към този момент си партнира с „ Фейсбук”, където Кралския клуб има над 105 млн. почитатели, за серия от извънредни видеа от кухнята на испанския първенец.

“Ювентус” пък напълно неотдавна подписа контракт с американската платформа за платено видеосъдържание „ Нетфликс”, която ще снима документална поредност за гранда от Торино. Следващата сходна договорка се чака да бъде сред „ Манчестър Сити” и „ Амазон”...

Добре пристигнали в бъдещето. То към този момент е тук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР