Може да е само игра, но за Методи Шуманов това

...
Може да е само игра, но за Методи Шуманов това
Коментари Харесай

Как „Реал” Мадрид се превърна в империя за 675 млн. евро

Може да е единствено игра, само че за Методи Шуманов това е най-великата игра. Авторът написа за футбол, football и fußball, в това число и по страниците на „ Гардиън”, FourFourTwo и 11Freunde. Тази година е част от магистърската стратегия „ Спортен маркетинг” към университета на „ Реал” Мадрид, даваща извънреден достъп до кухнята на един от най-богатите клубове в света...

Когато преговаряме с нови клиенти, не е задоволително единствено да им кажеш: „ Ние сме „ Реал” Мадрид, най-големият клуб в света, по тази причина би трябвало да подпишете с нас.”

С тези думи Бегоня Санс, маркетинг шеф на Кралския клуб, открива двучасовата си лекция за бизнес тактиката на европейския първенец.

Да, трите извоювани трофея от Шампионската лига в последните четири години сигурно работят като магнит за спонсори, публични сътрудници и рекламодатели. Но съвсем неограничената финансова мощност на британската Висша лига, обезпечена с контракта за телевизионни права за близо 7 милиарда евро , както и клубове със свръхбогати притежатели като ПСЖ, карат „ Реал” да задвижи всяко болтче на своята лична маркетинг машина.

Приходите на клуба за сезон 2016/2017 са 675 млн. евро, като близо половината от тях (48%) идват от спонсорски контракти и продажба на фенартикули. Отделно, в дните, в които няма мачове, „ Сантяго Бернабеу” притегля повече гости (2,5 млн. души годишно) спрямо 30-те домашен срещи на сезон с присъединяване на Кристиано Роналдо и съотборниците му (2 млн. души).

„ Ние знаем, че хората по този начин и по този начин ще дойдат на стадиона, с цел да гледат „ Реал” – коментира Бегоня Санс – по тази причина насочваме напъните си към интервалите, в които няма футболни мачове. Работим с доста туроператори, които водят туристи от целия свят, също по този начин организираме бизнес конференции. Предлагаме опция даже за галавечеря на терена. Миналата година имаше над 200 корпоративни събития на „ Бернабеу”.

Въпреки големия приток от гости, от „ Реал” са наясно, че още не са разгърнали цялостния си маркетинг капацитет. Действайки на правилото за Мохамед и планината, „ кралете” създават план за клубен музей на колела, който ще обикаля разнообразни точки на света, показвайки част от забележителната сбирка от титли. Обиколката най-вероятно ще започва идната пролет, а любимец за първа спирка е австралийският град Мелбърн. В клуба не са се отказали и от концепцията за тематичен увеселителен парк в Азия, която беше настояща преди няколко години.

Но всички в „ Реал” са наясно, че в наши дни цифровият свят е този, който разкрива необятни бизнес благоприятни условия. Днес европейският първенец може да се похвали с над 275 млн. почитатели в най-популярните обществени мрежи – „ Фейсбук”, „ Инстаграм” и „ Туитър”. Само на територията на Мексико, да вземем за пример, клипове, оповестени от клубните профили в другите платформи, са гледани над 100 млн. пъти. Подобна публика е фантазия за всеки спонсор...

А по какъв начин наподобява бъдещето на футболния маркетинг? „ Големите тимове се стремят от ден на ден да дават извънреден достъп на своите почитатели до кухнята. Ето, да вземем за пример, „ Манчестър Сити” и техния стъклен тунел на стадион „ Eтихад”, който разрешава на последователи да гледат по какъв начин футболистите на двата отбора минават около тях на път за терена. Всеки клуб търси своите способи да бъде неповторим. Брандът „ Реал” ни задължава да се стремим да сме най-хубавите в нашия бранш”, безапелационна е Санс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР