Може би знаете, че съществуват много правни казуси и търговски

...
Може би знаете, че съществуват много правни казуси и търговски
Коментари Харесай

Марките, донесли цяло състояние - спортната индустрия и търговските марки

Може би знаете, че съществуват доста правни проблеми и търговски разногласия, свързани с потреблението на разнообразни марки в спортната промишленост. Ето някои типични образци:

Поло

На територията на Европейски Съюз полото не е изключително известен спорт, само че пък за сметка на това има редица правосъдни разногласия, подбудени от правото върху прилагане на неговото име. Причината може би се корени в това, че същото название носи и прочут тип блуза с висока яка, която, сама по себе си няма нищо общо с този спорт.
Няколко правосъдни каузи за наименованието „ поло “ са стигали до Общия съд и даже до Съда на Европейските общности.

Едно от тях e разногласието за марката Polo Santa Maria и поръчката за регистрация, подадена от едноименния клуб.





По това дело Polo/Lauren Company (Компания, която създава разнородни продукти, като облекла и козметика, и ги значи с изображение на поло ездач) подава искане за изтриване на регистрацията на марката по отношение на потреблението на фигуративно изображение на състезател на поло. Съдът на Европейски Съюз постановява, че обликът на състезател на поло има нараснала отличителност във връзка с стоките от класове 18 и 25, като се изключи стоките: камшици, седла и съоръжения за оседлаване и седларски произведения от клас 18.
Съдът на Европейски Съюз се базира на обстоятелството, че стоките от клас 18: „ Кожа и фалшификати на кожа; скотски кожи и кожи с косъм; куфари и пътни чанти; чадъри и слънчобрани; Кожа и фалшификати на кожа; скотски кожи и кожи с косъм; куфари и пътни чанти; чадъри и слънчобрани; бастуни; каишки и облекла за животни и др./ “, и стоките от клас 25: „ Облекло, обувки, шапки и такъми за глава “ нямат директна връзка със самия спорт, а във връзка с клас 25 е изтъкнал обстоятелството, че продуктите на жалбоподателя и неговата марка са добре разпознаваеми на пазара.

По проблем 21/02/2006, Т 214/04, против регистрация на марка, декларирана от Поло клуба на графство Berkshire, още веднъж жалбоподател се явява компанията Polo/Lauren. Тук Съдът на Европейски Съюз отхвърля настояването за регистрация, като постановява, че изображението на състезател на поло има огромна присъща отличителност във връзка с стоките от клас 3 /Немедицинска козметика и козметични тоалетни принадлежности; немедицински средства за разчистване на зъби; парфюмерия, етерични масла; препарати за избелване и пране; препарати за разчистване, гланциране, обезмасляване и шлифоване/.

През 2015 година поло клубът от графство Berkshire е подал поръчка за регистрация на марка за артикули от класове 9 /очила и обвързваните с тях продукти/, 14 /ръчни часовници, бижутерия, произведения от скъпоценни камъни и благородни метали/, 18 /изделия от кожа, чадъри, съоръжения за оседлаване/, 25 /дрехи, обувки и шапки/. Срещу поръчката е подадена съпротива от страна на Бевърли Хилс Поло Клуб, на съображение съществуването на записана марка на Европейски Съюз за сходни артикули. Съдът на Европейски Съюз отчасти почита настояването и постановява, че изображението на състезател на поло и думите „ поло клуб “ имат: слаба отличителност във връзка с стоките „ камшици, седла и съоръжения за оседлаване “ от клас 18, като се има поради тяхната близка връзка с играта поло;
нормална отличителност във връзка с стоките от клас 25, поради опцията стоките от този клас да бъдат употребявани за играта поло, въпреки че нищо в съответното изложение не ги свързва с тази цел; присъща отличителност във връзка с другите артикули, които нямат връзка с играта поло.





Голфът е различен спорт за определени, при който изобилства от разногласия в региона на марките. Някои проблеми са свързани с опцията за регистрация на марката H2O GOLF, а други - до марки, съдържащи думата „ голф “. В случая с марката H2O GOLF, е поискана протекция за артикули от класове 19 /Неметални строителни и конструкционни материали и др./ и 28 /видеоигри и др./ и за услуги от класове 35 /търговия на дребно/ и 41 /организиране на събития и др./. Апелативен състав на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност /СЕСИС, EUIPO/ - институцията, виновна за регистрацията на марката за територията на Европейски Съюз - удостоверява отхвърли за регистрация на подадената поръчка, защото смята, че марката ще бъде възприемана като израз с съответен смисъл, а точно „ воден голф “.

В случая с отхвърли на регистрацията на словната марка St Andrews, подадена за артикули от класове 25 и 28 и за услуги от класове 35 и 41 специалистът на СЕСИС е отказал да записва марката и това решение е било доказано от апелативния състав на Службата. Впоследствие Общият съд на Европейски Съюз удостоверява заключението на състава на съображение съществуването на град с името St. Andrews, прочут с голфа си и изключително добре прочут на професионалните голф играчи и фенове. Освен това, Съдът удостоверява, че марката, за която се желае протекция за посочените услуги, ще бъде възприемана от съответните консуматори, и по-специално от експертите в региона на голфа и феновете, като ясна и недвусмислена индикация за географския им генезис.

ФОРМУЛА 1



Освен че надпреварите от Формула 1 имат своята присъща подбрана публика, този спорт е с извънредно въздействие в автомобилната промишленост.

В дело от 2015 година Общият съд би трябвало да реши спор сред словната марка F1H2O, за която се желае протекция за артикули в класове 9 /апарати и уреди за записване, предаване, възпроизвеждане или преправяне на тон, облик или данни; записана и с опция за събаряне информация, компютърен програмен продукт, празни цифрови или цифрови носители за запис и предпазване и др./ и 25 /аксесоари за глава/ и за услуги от класове 38 и 41, от една страна, и няколко по-ранни марки, съдържащи словния детайл F1, от друга. Съдът приема, че защото „ F1 “ е нормалното редуциране на термина „ формула 1 “, той има слаба присъща отличителност във връзка с противоречивите артикули и услуги. Впоследствие Съдът на Европейски Съюз удостоверява решението.

В едно от най-известните си решения в региона на комерсиалните марки (24/05/2012, C 196/11 P, F1-Live, EU:C:2012:314, § 47) Съдът на Европейски Съюз постановява, че е належащо дадена национална марка да бъде приета за притежаваща нараснала степен на отличителност, с цел да може да бъде сполучливо употребена при съпротива против регистрация на поръчка за марка на Европейския съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР