Може би затова премиерът акад. Николай Денков изглеждаше доста изненадан

...
Може би затова премиерът акад. Николай Денков изглеждаше доста изненадан
Коментари Харесай

ДАНС държи печалния рекорд, Темида преследва шефове на тайна агенция

Може би по тази причина министър председателят акад. Николай Денков изглеждаше много сюрпризиран от непредвидения ход на събитията в Русия и изля гнева си върху разузнаването  поради следващия гърмеж до Карнобат в складовете на „ Емко ", благосъстоятелност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, същият, който Главното разследващо ръководства (ГРУ) на Руската войска се опита да токсини с нервно-паралитично вещество от групата на „ Новичок “.

 

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков беше още по-краен – пред брюкселското издание на „ Политико “ той се разгласи за промяна в спецслужбите, която да в профил подкрепяните от Русия сътрудници.

 

Зависимостите от Държавна сигурност и тоталитарното разузнаване Разузнавателно управление на Министерството на нар от Десети ноември насам в новите специфични служби и фрагментите им, учили в Москва, са много забавни. Справките, получени от Комисията по досиетата, са мощно стряскащи и вършат цялостна дисекция на държавните секрети организации.

 

Общо 302-ма офицери и сътрудници са се подвизавали на управителни длъжности - шефове, техни заместници, началници на разнообразни звена в Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), в Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) и във Служба „ Военно разузнаване “ (СВР), като някои от тях към момента заемат високи постове. Нещо повече, Комисията акцентира, че двама някогашни шефове – ръководителят на ДАР Атанас Атанасов и шефът на военното

разузнаване Пламен Ангелов, са скрили имената на началник-отделите от юли 1991 година насам -- същия месец, в който Варшавският контракт се разпадна, като Ангелов толкоз доста се е престарал, че даже е покрил и шефовете на браншове.

 

След Десети ноември 38 виновни фактори във военното ни разузнаване са от Разузнавателно управление на Министерството на нар. 9 от тях са умряли и по тази причина Комисията по досиетата не е огласила имената им. Трима високопоставени офицери от Разузнавателно управление на Министерството на нар – ген.-лейтенант Чавдар Червенков и ген.-майорите Любомир Гечев и Пламен Студенков, както и един о.р. полковник – Веселин Иванов, стигат до шефския пост в строго секретната централа, която преди се наричаше Служба „ Военна информация ”, а с новия закон – Служба „ Военно разузнаване ”.

 

Иванов е първият граждански началник. 9 заместник-директори също са хора на Разузнавателно управление на Министерството на нар. От 38 огласени имена Комисията по досиетата е открила, че шестима са сътрудници на Държавна сигурност –  на военното контраразузнаване (ВКР), измежду които един заместник-директор, самият Иванов и най- дългогодишният началник на службата ген.-полковник Васил Зикулов, управлявал по времето на комунизма военните разведки съвсем четвърт век - до 1991 година Той е бил осведомител с псевдоним Иванов, а пък Веселин Иванов е бил сътрудник на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) на Държавна сигурност с псевдоним Чавдар.

 

Зикулов е един от двама висши офицери, приключили школата на ГРУ в Москва. Другият е дипломатът и политик ген. Чавдар Червенков, който беше министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Ренета Инджова. Сега СВР се управлява от 49-годишния бригаден военачалник Венелин Венев. Той беше назначен с декрет на президента Радев по предложение на някогашния длъжностен министър на защитата Георги Панайтов, който в този момент е наш дипломат в Съединени американски щати. Панайтов получи агреман от Държавния департамент и връчи акредитивните си писма в края на предишния юни персонално на президента Джо Байдън. Има един любопитен подробност в биографията му. Той е съветски ученик, приключил е през 1994 година ковачницата на Кремъл за дипломатически фрагменти – Московския държавен институт по интернационалните връзки.

 

Генерал Венев от 1998 година е бакалавър „ офицер от разузнаването “ от Висшето военно учебно заведение „ Васил Левски “. Има подготовка „ боен преводач “. По-късно учи във Военната академия в София, където приключва и стратегически курс. От 2001 до 2016 година поредно е специалист, шеф на бранш, шеф на отдел и шеф на дирекция в Служба вест информация “.

Между 2005 и 2008 година е офицер за връзка сред локалната власт и Организация на обединените нации, пълководец на разследваща група в задачата на НАТО в Афганистан. От 2009 до 2012 е боен аташе на България в Австрия, като дава отговор и за Унгария, Чехия, Словакия и Словения.

 

ДАНС държи върха – 212 управителни фрагменти, измежду които има 55 умряли съгласно справката на Комисията по досиетата, идват от Държавна сигурност и най-вече от Второ основно ръководство – Второ главно управление (на ДС) (контраразузнаването на режима).

От тази работа, са и двама шефове на предшественика на ДАНС – Националната работа за сигурност – полк. Юлий Георгиев и генерал-майор Иван Драшков, който след това беше и зам. началник на организацията.

 

Сега ръководител на ДАНС е 52-годишният Пламен Тончев.  Наскоро от парламентарната естрада той упрекна министри от кабинета на Кирил Петков, че не са защитавали ползите на България. Тончев е втори мандат на поста.

През май 2021 година беше назначен с декрет на президента Радев по предложение на служебния министър председател Стефан Янев, а в този момент още веднъж с президентски декрет след решение на служебния кабинет на Гълъб Донев.

 

Тончев през 1994 година приключва Висшето военно учебно заведение за артилерия и противовъздушна

защита „ Панайот Волов “ в Шумен. От 1994 до 1997 година е поредно пълководец на взвод и на независима батарея към Национална работа „ Вътрешни войски “. От 1997 година работи като основен контрольор в Националната работа „ Сигурност “ – Министерство на вътрешните работи в София. В интервала 1999 -

2005г. е старши контрольор в Националната работа „ Сигурност “ - Министерство на вътрешните работи във Враца. Между 2005 и 2009 година е шеф на бранш „ Борба с проведената престъпност “ в ОДМВР-Враца, а по-късно е началник на а ДАНС в града, а след това в Кюстендил.

 

Мисията по досиетата разкри, че измежду чиновниците в родното ФБР 25 души са почнали кариерата си като сътрудници – на Второ главно управление (на ДС), на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) и даже са трансферирани от Първо основно ръководство – Първо главно управление (на ДС) (външнополитическото разузнаване на режима). Сред агентурата има и съдържатели на явочни квартири с екзотични имена като Славянка, Пионер и Връх.

 

За разлика от другите си сътрудници, чиновниците от ДАНС, минали през курсове или приключили школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва, са единствено двама. Националната разследваща работа, наследникът на Първо главно управление (на ДС) на Държавна сигурност, която в този момент се назовава ДАР, държи сега върха. 15 от управителните й фрагменти, назначени след Десети ноември, измежду които и трима шефове – генералите Румен Тошков, Бриго Аспарухов и Кирчо Киров, са минали през школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва. Равносметката в демократичното ни разузнаване демонстрира, че 52-ма от фрагментите идват от Първо главно управление (на ДС), като имената на 24 офицери не са огласени, защото са умряли, че е унищожил досието от пет тома в Първо главно управление (на ДС) на своя другар още от немската гимназия в Ловеч Атанас Тилев - някогашния банкер на банкрутиралите през втората половина на 90-те години на ХХ век Българската земеделска банка и Добруджанска банка. Тилев се е подвизавал в Първо главно управление (на ДС) като конфиденциален помощник с псевдоним Румянцев.

 

Прокуратурата заведе дело против Аспарухов, само че след това по време на мандата на основния прокурор Никола Филчев казусът заглъхна. 72-годишният ген.-лейтенант Кирчо Киров беше наказан от Военен съд – София, изначало на 10, а след това на 15 години затвор по обвиняване в длъжностно заграбване в изключително огромни размери – на 5 млн. лева Сега делото е във Върховен касационен съд, а генералът твърди, че е преследван по политически аргументи.

 

Наследникът му 64-годишният ген.-майор Драгомир Димитров беше упрекнат от Военноокръжна прокуратура, че през 2016 година не провел и не направлявал дейностите по Защита на класифицираната информация, като е била набавена „ полза за несъмнено сдружение в размер на 91 500 евро “. В следствие беше назначен за консул в Мюнхен.

 

Кариерата на Димитров във Водоснабдителна система започва два месеца и половина преди Десети ноември като лейтенант-разузнавач в поделение „ Контраразузнавателно “ в общинско ръководство на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново.

 

Наследникът му Атанас Атанасов се задържа като ръководител на ДАР от 24.07.2018 до 18.06.2021 година Назначен е и освободен с укази на Радев. Шефовете на спецслужби нормално не разясняват уволненията си, само че Атанасов хвърли бомба като съобщи, че причина за освобождението му е дългата ръка на Кремъл и работата му против съветските шпиони.

 

Служебният кабинет на Стефан Янев издигна на негово място Антоан Гечев, който е един от малцината фрагменти, направил скок от военното в цивилното разузнаване.

Той е о.р. полковник, зам.-директор. на СВИ от 2018 до 2020 година, секретар на аташето по защита в Атина, помощник-военен аташе в Лондон и аташе в Берлин и Рим. Магистър е по специалността „ Военно дело “ от Военната академия „ Г. С. Раковски “.

 

Бащиното и фамилното му име съответстват с тези на третия шеф на военните разведки след Десети ноември Любомир Гечев. Личното дело на генерала издава, че те са татко и наследник. Рождената дата на Антоан Гечев, оповестена на уеб страницата на ДАР, е 13.09.1969 година В персоналното дело на генерала написа, че той има наследник Антоан, роден на същата дата.

 

Гечев-баща е считан за един от най-хубавите български шпиони в Съединени американски щати по време на Студената война. В персоналното му дело е посочено, че 6 негови информации непосредствено са изпратени в ГРУ. По това време Гечев е майор и асистент на военния аташе, прикрит е под псевдоним Вутов. Избран е за секретар на Първичната партийна организация при единната задача във Вашингтон. Разузнавателно управление на Министерството на нар отбелязва, че е главен източник на информация наред с резидента и има максимален принос за осъществяване на дилемите. Явно резидентът, чието име в документи е заличено, му завижда и стартира да написа доноси против него.

 

Стига се до скандална обстановка, откакто Гечев пуска доклад, в който оповестява, че брачната половинка му е станала обект на интимно гонене от страна на резидента. Разузнавателно управление на Министерството на нар обаче му дава висока оценка за работата и го издига в чин подполковник и зам.-шеф на отдел „ Европа, Америка и НАТО “ към дирекция „ Информация “, а неговият директен шеф Чавдар Червенков, по това време полковник, му дава една от най-хубавите оценки.

 

Войната в Украйна смъкна маските на мимикрията в българските спецслужби и освети зависимостите, разкрива някогашен шпионин. Според него не трябва да се подценяват и сътрудниците за въздействия на Кремъл, категория от хора, които директно въздействат върху образуването на публичното мнение. Неспирните хибридни офанзиви на Москва разбунват у нас „ петата колона ”, задействат проруските партии и играят на тънката и сензитивна струна – на братушките двойни освободители. Нещо повече, тези офанзиви имат за цел да изперат Владимир Путин за войната против Украйна, откакто втората по величина някогашна руска република скъса пъпната шнур с Кремъл и се бори с бруталната съветска експанзия.

Източник: Уикенд

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР