Може би всички си мислят, че за един шофьор е

...
Може би всички си мислят, че за един шофьор е
Коментари Харесай

Знаете ли защо в Европа начинаещите шофьори се учат да отварят вратата с дясната ръка?

Може би всички си мислят, че за един водач е по-удобно да отвори вратата си от вътрешната страна с лявата ръка, в случай че колата му е с ляв волан (съответно с дясната, в случай че е с десен). В Европа обаче каращите курсове се образоват да вършат тъкмо противоположното, което е много неловко. И въпреки всичко в това има смисъл. Напълно разумно при излизане от автомобила водачът ще отвори вратата си с лявата ръка. Дръжката е по този начин ситуирана, че сходно дейности да става бързо и елементарно. В същото време обаче не бива да се не помни, че наоколо до автомобила има и други участници в придвижването. Такива са и тези,които използват много съвременни в последно време електрически тротинетки (скутери). Те са едновременно пешеходци и водачи, като случаите (най-често по тяхна вина) зачестяват.

Какво може да се направи за възстановяване на тяхната сигурност и за предотвратяване на автомобила? Един от методите е точно отварянето на вратата с противоположна ръка, т.е. с дясната, когато кормилото е отляво, написа AutoMedia.bg. При сходно деяние тялото се завърта и погледът на водача се насочва обратно, което усилва възможностите му да забележи идващ се колоездач, мотоциклетист и човек на скутер. И надлежно да избегне конфликта с някой от тях.

Със сигурност сходно деяние предизвиква стеснение на водача на автомобила, само че пък е един от методите опцията да забележи появата на евентуална опасност. Така ще бъде избегната освен заплахата от травми, само че и от възможен ремонт по вратата на колата, която ще пострада при конфликта.

Разбира се, има и по-лесен (съответно по-удобен) вид за попречване на сходна обстановка на пътя и той е поглеждане в страничното огледало. Много водачи, изключително когато бързат, обаче не помнят да го създадат и по този начин се стига до глупави инциденти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР