Може би сте се чудили защо имената на две толкова

...
Може би сте се чудили защо имената на две толкова
Коментари Харесай

Защо Австрия и Австралия имат толкова подобни имена?

Може би сте се чудили за какво имената на две толкоз далечни една от друга страни се разграничават единствено в две букви. Едната се разгръща на цялостен континент, фамозен със своите кенгурута, коали и какви ли още не чудати животни, а другата, в сърцето на Европа, ни е дала Моцарт, виенските валсове, и не по-малко известните шницели и щрудели. И въпреки всичко, за какво имената им звучат по този начин сходно?

Да стартираме с Австрия. На немски името ѝ звучи като Österreich („ източната страна “, от Osten - изток и Reich - страна, империя). Това име Австрия получава от херцогство Бавария (което, както знаем, е част от Германия) поради географското му разположение.
 
А какво да кажем за Австралия?

Още преди епохата на така наречен Велики географски открития, хората от Стария свят считали, че от другата страна на екватора би трябвало да има някаква незнайна южна земя или „ тера австралис инкогнита “, както звучи това на латински. Първоначално името било обещано на всички земи на юг от екватора, до момента в който Лаклън Макуари, шеф на Нов Южен Уелс, предложил Австралия като публично наименование на континента (от лат. australis – „ южен “).

Като цяло, на въпроса за това какво общо има сред Австрия и Австралия може да се отговори, че и двете страни са получили имена си от посоките на света. Въпреки това:

  • Тези имена идват от разнообразни езици.
  • И значат две разнообразни направления.

Затова и фактът, че звучат сходно, се дължи по-скоро на случайността.

Източник: Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР