Може би сте се чудили как би изглеждал светът след

...
Може би сте се чудили как би изглеждал светът след
Коментари Харесай

Ако животът изчезне в един ден: Призрачният град Фамагуста

Може би сте се чудили по какъв начин би изглеждал светът след 50 години, в случай че хората ненадейно изчезнеха през днешния ден. Има най-малко едно място на земята, където можете да видите това.

На 15 август 1974 година , на Успение Богородично, турската войска влиза в кипърския град Фамагуста. Жителите гърци бягат от града, а предградието Вароша, най-луксозният за времето си курорт на Средиземно море, е оградено от окупационните сили и оставено на милостта на стихиите в продължение на съвсем половин век.

Лустрото на лукса от дълго време е паднало от хотелите, в които в миналото са отсядали Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Бриджит Бардо и други звезди на епохата.

След отварянето му за гости от управляващите в окупирания Северен Кипър през 2020 година, макар възраженията на формалните кипърски управляващи, Вароша последователно се трансформира в туристическа атракция.

Но Вароша още не е музей макар туристите. Мнозина от тогавашните му жители са живи и за тях това към момента е родният им дом и мястото, където е минала младостта им.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР