Може би сте чули това лято за т.нар. “тихо напускане.

...
Може би сте чули това лято за т.нар. “тихо напускане.
Коментари Харесай

Как тихото напускане се зароди в Китай и обхвана целия свят

Може би сте чули това лято за така наречен “тихо овакантяване ”. Този термин, който значи, че вършиме единствено това, което се изисква от вас на работното място, и нищо повече, набра огромна известност в TikTok откакто софтуерен инженер от Ню Йорк разгласява видео по тематиката, написа CNBC.

Оказва се обаче, че отхвърлянето на претоварването в офиса е почнало в Китай и то доста по-рано, в сравнение с в западните страни.

Когато беседвам с приятелите си, те постоянно употребяват термина tang ping, доста желая да легна и да не извършвам работата и да не реализира нищо, споделя Диан Гу, който работи като специалист по наличие в интернет компания в Китай.

От 2021 година интернет пространството в страната е заляно от фразите tang ping, която значи „ лежа хоризонтално “ на мандарин, а неотдавна и от bai lan, което значи „ оставете го да изгние “. Те приказват красноречиво за това, че доста младежи в Китай стават все по-разочаровани от персоналния и професионалния си живот.

За разлика от множеството страни, Китай продължава да следва своята нулева политика на приемливост по отношение на COVID-19, което изисква прецизни и неочаквани затваряния и всеобщо тестване в градовете, в които има огнища. Като резултат милиони китайци останаха по домовете си. Освен това стопанската система се забави и се увеличи равнището на безработицата.

Пазарът на труда се сви от 2019 година и има яростна конкуренция за работни места с бели якички.

Определено можем да свържем тази вълна от безшумно овакантяване и преосмисляне на работата с присъщата липса на удовлетворителни условия за работа, споделя Мария Кордович, доцент по организационно държание в Университета на Нотингам.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР