Може би ще се изненадате да откриете, че всъщност 2020

...
Може би ще се изненадате да откриете, че всъщност 2020
Коментари Харесай

Земята се върти по-бързо в сравнение с последните 50 години

Може би ще се изненадате да откриете, че в действителност 2020 г е предходна по-бързо, в сравнение с сте предполагали, а тази година ще бъде още по-бърза.

Напоследък Земята се върти извънредно бързо и на 19 юли се вижда най-краткият ден, откогато стартират записите, като планетата приключва въртенето си за 1.4602 милисекунди по-малко от нормалните 86 400 секунди.

Предишният най-кратък ден е през 2005 година само че беше надвит 28 пъти предходната година, а 2021 е на път да бъде най-кратката година, със междинния ден, преминаващ с 0,5 милисекунди по-бързо от нормално.

Промените в продължителността на общоприетия ден са открити едвам откакто през 60-те години са създадени извънредно точни атомни часовници и са съпоставени с неподвижните звезди в небето.

През последните десетилетия обаче, междинната скорост на въртене на Земята непрекъснато понижава и хронометристите са принудени да прибавят 27 секунди към атомното време от 70-те години на предишния век, с цел да поддържат синхронизирането на часовниците със забавящата се планета.

Последната секунда беше добавена в навечерието на Нова година 2016 година, когато часовниците по света стопираха за секунда, с цел да разрешат въртенето на Земята да навакса.

След това говорещият часовник на BT добави секунда пауза преди третия си пип сигнал, до момента в който Радио 4 добави спомагателен пип сигнал към своя бюлетин от 1 часа сутринта.

Сега обаче, планетата се форсира и скоро може да се наложи негативна скокова секунда, с цел да могат атомните часовници да се подравнят вярно с въртенето на планетата. Ако това стане, ще бъде първият път, когато секунда е отстранена от световните часовници.

Питър Уибърли, старши академик от групата по Време и Честота на Националната физическа лаборатория на Англия, споделя: „ Със сигурност е вярно Земята да се върти по-бързо в този момент, в сравнение с когато и да е през последните 50 години.

„ Напълно допустимо е да е нужна негативна скокова секунда, в случай че скоростта на въртене на Земята се усили в допълнение, само че е прекомерно рано да се каже дали това ще се случи “.

„ Провеждат се и интернационалните полемики за бъдещето на високосните секунди и също по този начин е допустимо нуждата от негативна високосна секунда да тласне решението към преустановяване на високосните секунди вечно. “

Тази неделя денонощието продължи единствено 23 часа, 59 минути и 59,9998927 секунди, след което се забави в понеделник до малко повече от 24 часа.

През 2021 година обаче се чака атомните часовници да натрупат закъснение от към 19 милисекунди.

Макар че биха били нужни стотици години, до момента в който разликата стане явна за множеството хора, актуалните сателитни информационни и навигационни системи разчитат на времето да бъде в сходство с стандартните позиции на Слънцето, Луната и звездите.

Задачата на учените и чиновниците от Международната работа за ротация на Земята, основана в Париж, е да следят въртенето на планетата и да осведомят страните по кое време би трябвало да се прибавят или лишават високосни секунди шест месеца авансово. Въпреки това може да има последствия от бъркането с времето.

Когато през 2012 година беше добавена високосна секунда, Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn и StumbleUpon всички оповестиха за сривове и имаше проблеми с операционната система Linux и стратегиите, написани на езика за програмиране Java.

Някои страни желаят да преминат напълно към атомното време и да отстранен скоковите секунди корекции, само че Англия се опълчва на този ход, тъй като би прекъснал връзката със слънчевото време вечно.

Световната конференция по радиокомуникации ще вземе решение за ориста на втория скок през 2023 година.

Скоростта на въртене на Земята варира непрекъснато заради комплицираното придвижване на разтопеното ядро, океаните и атмосферата, както и резултата на небесните тела, като Луната.

Триенето на приливите и отливите и смяната в дистанцията сред Земята и Луната водят до ежедневни вариации в скоростта, с която планетата се върти по оста си.

Дори снегът, който се натрупва в планините и се топи през лятото, може да промени скоростта на въртенето.

Глобалното стопляне също ще има резултат посредством размразяване на лед и сняг на по-високи височини, което ще докара до въртене на Земята по-бързо, въпреки и единствено с незначително малко.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР