Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член

...
Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член
Коментари Харесай

Цветанов сравни президента със севернокорейския лидер


Може би президентът е прочел глава четвърта от Конституцията, член 100, алинея 5-та, че може да афишира военно състояние и да афишира война. Но желая да му кажа, че там е записано, че това става след решение на българския парламент.

Така ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам. ръководител на ГЕРБ отговори в Хасково на думите на президента Румен Радев, че ГЕРБ води борба против президентството,съобщава vevesti.bg.

По-важно е президентът да се запознае с член 92 от Конституцията, където е записано, че той въплъщава обединяването на нацията, предложи Цветанов, представен от Българска телеграфна агенция. Тази терминология и този въпрос подхожда ли на българския президент, който би трябвало да бъде обединител на нацията, попита той.

По негови думи това е следващият систематичен опит на президента да неглижира и да опълчва институциите и да не зачита всички разнообразни отзиви, които излизат в общественото пространство. Ако считаме, че ще имаме нов севернокорейски водач, който ще се назовава Румен Радев, аз не бих желал българският президент да бъде въплъщение на опълчването и разделянето на нацията, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

За ГЕРБ и ПГ на ГЕРБ, която съставлява над 1,16 млн. гласа, аз считам, че те би трябвало да бъдат почетени. Както изпитваме почитание и почит към президентската институция, тъй като дали ни харесва или не, господин Румен Радев е законно определеният президент на Република България, акцентира Цветанов.

Той предложи да се направи извод дали днешното изявление не е и укор към Европейския съюз, тъй като Радев разяснява, че от европейското председателство ще се случи „ потупване по рамото “ като оценка на Брюксел. И напомни, че когато през 2007 година страната ни е станала пълновръстен член на Европейски Съюз не е имало нито ГЕРБ, нито Румен Радев като президент.

Цветанов посочи още, че президентът би трябвало да знае като излязъл от Хасковския изборен регион, че с помощта на ГЕРБ и депутата в оставка Делян Добрев в община Хасково са влезнали 140 милиона лв..

Смятам, че е провокацията от страна на президента и да приказва с военни термини е търсене на преден конфликт. Ген. Радев е президент на България, не е главнокомандващ на Военновъздушни сили, посочи ръководителят на ПГ на ГЕРБ и предизвести, че сходна терминология не е позволена за президент, който би трябвало да бъде обединител на нацията.

Цветанов попита още по какъв начин Радев би могъл да организира консултативния съвет, плануван за 9 октомври, за който предложения имат всички ръководители на парламентарни групи, премиера Бойко Борисов, правосъдният министър и по какъв начин ще може да се приказва за антикорупционното законодателство.

Нито президентът на страната, нито министър-председателят на България могат да се отнасят с пренебрежение към българския парламент, а днешното държание на президента, с цел да трансферира отговоростта към министър-председателя, не му прави чест, тъй като България е парламентарна република, заключи Цветанов.

На журналистически въпрос дали парламентаристите от ГЕРБ се чустват като беквокали той посочи, че съзнателно не желае да употребява сходна терминология, тъй като доста са нещата, които могат да бъдат изговорени за президента и неговия екип. Той не считал за правилно национални политици да имат сходни персонални нападки или да персонализират избрани парламентарни групи.

Цветан Цветанов дойде в Хасково дружно с Делян Добрев на заседание с целия партиен актив от региона. Той изясни, че желае да чуе мнението на структурите след оставката на Добрев и да се търси решение. С резултатите от срещата ще бъде осведомена Изпълнителната комисия, която ще вземе решение, сподели партийният водач. Може да се каже обаче, че има необятна социална и политическа поддръжка и тази от многото неправителствени организации, а офанзивите против него имат разумно пояснение, добави Цветанов.

Той уточни, че оставката е персонален избор и несъмнено политическа партия ГЕРБ ще вземе политическото решение. По негови думи на съвещание на ПГ на следващия ден Делян Добрев ще показа претекстовете си, след което ще се вземе групово решение. Цветанов дефинира обаче Добрев като заслужен, почтен и честен човек и посочи заслугите му за резултатите от последните локални избори.

Самият Добрев напомни, че сегашният кмет Добри Беливанов, поради който породи спорът, е заел поста след три изгубени избора. Той подозира, че неговите писмени пояснения по няколко мотива идват от партийна централа. И дефинира далите оставки зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова като извънредно способни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР