Може би почти всеки човек е виждал огромните кълба с

...
Може би почти всеки човек е виждал огромните кълба с
Коментари Харесай

Сателитни данни показват в реално време замърсяването на въздуха от електроцентралите

Може би съвсем всеки човек е виждал големите кълба с пушек, които излизат от комините на електроцентралите. Често тази панорама предизвика и въпроса какъв брой е нечист въздуха в региона. От началото на май обаче всеки може да добие тези данни, освен това в действително време. Те са на база употребявани данни от сателитни фотоси и обработването им с изкуствен интелект.

За да се реализира концепцията американската организация Rocky Mountain Institute сътвори своя дъщерна компания с нестопанска цел -WattTime. Фирмата е фокусирана в създаването на технологии за изкуствен интелект. Целта на неправителствената организация е да не остави късмет на нито една електроцентрала по света да крие данни за породеното от нея замърсяване на въздуха.

WattTime ще употребява сателитни фотоси, с цел да следи индикаторите за качеството на въздуха в регионите към електроцентралите. Данните ще са общодостъпни и по този метод ще може да се следи в действително време дали електроцентралите съблюдават разпоредбите, наложени им от локалните държавни управления, за ограничавания при замърсяването на въздуха. Системата за наблюдаване дава обещание дейно да отстрани всеки опит за операция от страна на която и да е електроцентрала.

И това няма да бъде единствено регулатори и политици, които виждат тези данни; това ще бъде и обществеността. Когато става въпрос за правоприлагане в региона на околната среда, обществеността може да бъде по-страшна и наказателна, в сравнение с всеки регулатор. Ако някоя група от жители по света може да излезе онлайн и да сформира лист на най-мръсните електроцентрали в техния регион, тя отстрани една от огромните осведомителни бариери пред жителите.

От неправителствената организация желаят да привлекат вниманието на гражданското общество, с цел да се включи и то интензивно в подаването на информация. В уеб страницата на WattTime може да се вкарват координатите на електроцентралите, след което екип на компанията, работещ с изкуствен интелект, стартира да обработва данните от сателитните фотоси в този регион. След събирането на задоволително информация стартира и проявлението на информацията за замърсяването на въздуха.

А обществото има действителен интерес тези данни да са налични за всеки, акцентират от WattTime. Фирмата напомня, че съгласно последния отчет за положението на въздуха на планетата, замърсяването му е петият максимален риск от смъртност в международен мащаб. Мръсният въздух е причина за по-ранната гибел на 5 млн. души, а страните, които строят най-вече електроцентрали, имат и най-голямо замърсяване на въздуха.

WattTime работи взаимно с мрежата от спътници на европейската Copernicus и американската Landsat. Няколко частни компании, които таксуват за своите данни, като Digital Globe, също оказват помощ в нововъведението. Снимките се обработват с разнообразни логаритми за разкриване на признаци на нездравословни излъчвания. Има алтернатива за потребление и на инфрачервено изображение за идентифициране на топлота от димоотводните комини на електроцентралите. Сензорите, които ще могат непосредствено да наблюдават излъчванията на азотен диоксид, сега пък са в развой на разработка.

Зад напъните на WattTime стои Гугъл.org – филантропското крило на Гугъл. Компанията финансира плана с 1.7 млн. $.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР