Може би не знаете името ѝ, но със сигурност сте

...
Може би не знаете името ѝ, но със сигурност сте
Коментари Харесай

Сигурно не знаете името ѝ, но поне веднъж сте виждали секссимвола на 30-те, който отиде на съд

Може би не знаете името ѝ, само че сигурно сте я виждали най-малко един път в живота си. Бети Бууп е първият анимационен секссимвол, който се появява през 1932 година и до през днешния ден продължава да се радва на международна популярност.

Както зад съвсем всяка световноизвестна звезда, по този начин и зад известните анимационни герои постоянно се крие най-малко една забавна история за описване.

Бети Бууп не прави изключение. Зад огромните очи и дребните нацупени устни на анимационната героиня стои обликът на джаз певицата Хелън Кейн.

Първоначално анимационният воин е френски пудел с човешки черти

По-късно аниматорът Грим Натуик взема решение, че Бети Бууп е много грозновата и я трансформира в подигравка на джаз изпълнителката Хелън Кейн.

Бързо ушите на Бети се трансформират в обици, черните панталонки са сменени с предизвикателни рокли, а песните получават типичния жанр на певицата да изпява думи със полов подтекст със сладостен, съвсем бебешки глас.


Източник: Wikipedia

Считаната за една от най-значителните джаз певици за времето си Кейн придобива популярност с песента „ That’s My Weakness Now “, в която се откроява емблематичната фраза „ boop-boop-a-doop “ в смисъл на „ секс “.

Именно тази имитация се трансформира в мотив за правосъдно дело, което Хелън Кейн повдига против Парамунт Пикчърс. Публиката незабавно вижда приликата сред анимационния воин и певицата. Разбираемо този факт не убягва и на самата нея.


Източник: Wikipedia

Когато тя изпада в тежки финансови усложнения, се възползва от тази аналогия. Певицата стартира да съди компанията за обезщетение на стойност 250 000 $, че са употребявали освен облика ѝ, само че и популярната ѝ фраза „ boop-boop-a-doop “. Тя предявява и иск анимацията да бъде прекъсната.

Собственикът на студиото – Макс Флейшър, не се поддава

Той отвръща на удара и приканва в правосъдната зала три от озвучителките на Бети Бууп в анимациите. Всяка от тях изяснява, че не е имитирала Кейн и показва гласа, който е употребила при озвучаването.


Източник: Wikipedia

Решаващ за края на делото се оказва запис на афроамериканската певица Естер Джоунс, по-известна като Бейби Естер. По време на делото нейният управител излага изказванието, че през 1928 година Хелън Кейн е видяла зрелище на Бейби Естер и е копирала стила ѝ.

Мениджърът на Кейн също поддържа изказванието, а самата Естер не може да свидетелства, тъй като по това време към този момент е умряла. Скрийн тест удостоверява приликата и убеждава съдията, че в действителност Кейн е копирала Бейби Естер. Така делото завършва, а с него и кариерата на Хелън.
 Хелън Кейн
Хелън КейнИзточник: Wikipedia

Делото за Бети Бууп може и да ви се коства глуповато, само че то способства за още по-голямата популярност на анимационната героиня. Красивите ѝ танци, сладникавият глас и предизвикателното ѝ облекло пленяват публиката. Песните ѝ са задоволително мръснишки, че да накарат човек да повдигне вежди, само че не прекомерно, че да създадат героинята неприемлива.

Тя завладява сцената и публиката я обожава, тъй като ѝ припомня за безгрижните дни на отминалите десетилетия. А музиката на Бети Бууп – тя способства доста за въвеждането на всеобщата аудитория в стила на джаза и суинга.



Въпреки че героинята печели сърцата на хората през 30-те години на предишния век, тя и до през днешния ден продължава да бъде помнен и употребен знак, като се появява в най-различни планове, комикси, облекла, корици и на още доста други места.

Може множеството хора да не знаят името ѝ, само че всеки я е виждал най-малко един път в живота си.

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР