Може би не всички знаят един интересен факт: най-важният терморегулатор

...
Може би не всички знаят един интересен факт: най-важният терморегулатор
Коментари Харесай

Какви храни да консумираме, за да ни е по-топло в студените дни?

Може би не всички знаят един забавен факт: най-важният терморегулатор на тялото е не кожата, не и потните жлези - а щитовидната жлеза. В регулирането на топлообмена взе участие хормон, който тя създава - тироксин. Той покачва интензивността на метаболизма в клетките, което води до освобождение на топлота.

Но щитовидната жлеза не всеки път се приспособява леко към климатичните промени, което от време на време изяснява неочакваните ни пристъпи на жега или несъразмерна студенина. Като знаем това, имаме спомагателна опция да подготвим организма си, в частност - щитовидната жлеза, за адаптиране към тежки студове. Опитайте се да включите в менюто си „ обичаните “ храни на този орган: орехи, овесени ядки, джинджифил, морски блага и водорасли. Препоръчително е да наблегнете на тях преди края на студеното време - по този начин ще поддържате естествената активност на щитовидната жлеза.

И ето още един медицински факт: телесната температура се покачва, когато черният дроб започне да усвоява белтъчините (протеините). Те се разпадат дълготрайно време, като освен това 40% от силата им се разсейва в организма под формата на топлота. Ето за какво е превъзходен метод да се стоплите, като включите допустимо най-вече растителни и скотски белтъчини в менюто. Животинските участват във всички типове месо, а растителни има най-вече в бобовите култури – леща, грах, фасул, нахут и други

Супите са отлични „ отоплители “ в студеното време. Диетолозите по принцип обожават зеленчуковите супи – само че признават, че през зимата месните са по-подходящи. Причината е, че месният бульон съдържа доста повече аминокиселини и екстрактивни субстанции, които засилват активността на стомашно-чревния тракт. Резултатът е, че се генерира маса сила, която е в положение да ни топли от вътрешната страна дълго време. Въпреки това, не трябва да прекаляваме и да консумираме повече калории от нужното: откакто бульонът е подготвен, го изстудете добре и отстранете мазната коричка, която се образува на повърхността. Тази процедура не въздейства на усета му - само че доста понижава количеството на холестерола и калориите.

Най-добре е в зимните супи да употребявате подправки като мащерка, риган, розмарин и кимион, които усилват затоплящия резултат на бульона заради съдържащите се в тях етерични масла. Кореноплодните зеленчуци са отлична концепция за основа на супата: моркови, пащърнак, ряпа, които също имат много мощен затоплящ резултат.

Един от най-важните механизми за терморегулация е положителното кръвообращение. От него зависи какъв брой бързо кръвта постъпва към повърхността на тялото, където се отделя топлота. Ако кръвоснабдяването е положително, топлината се преразпределя доста по-добре в организма: насочва се към зоните, където е най-необходима, и напуща там, където има остатък.

Не забравяйте да приемате калий и магнезий, с цел да се усъвършенства кръвообръщението в студено време. Липсата им води до нарушавания в сърдечно-съдовата система, по този начин пораждат съществени проблеми и в топлообмена. Резултатът е, че може да премръзнете даже при температури, при които хората с естествена кръвна циркулация се усещат задоволително удобно. Продукти, съдържащи калий и магнезий, са: небелени картофи, трици и пшенични зародиши, грах, бобови растения, моркови, тиква, цвекло, репички, чушки, зеле, краставици, авокадо, магданоз, спанак; сушени плодове като кайсии, смокини, сини сливи.

Според източните практики, които абсолютизират „ силата “ към нас, зърнените храни, булгурите, ръженият самун носят „ топла сила “. От позиция пък на актуалната диетология, зърнените храни са източници на комплицирани въглехидрати, които организмът би трябвало да усвои. В този развой той получава и отделя доста от сила, която се изразходва, около другото, и за стопляне на тялото. Затова диетолозите съветват през зимата да закусвате обилно – разнообразни каши, спагети със сос, пълнозърнест самун. Най-добрият вид за банкет на мудни въглехидрати е заран. Тогава те ще дадат чувство за задоволеност и топлота: след такава закуска можете умерено да излезете на студено. Но вечер по-добре се топлете пред камината и забравете въглехидратите: тогава те се съхраняват в запас, попълвайки мастната тъкан – с една дума, въпреки и неприятна: пълнеете, а с друга една още по-неприятна: дебелеете!

Къри, хрян, уасаби, горчица; червен, черен, кайенски и бял пипер; джинджифил, канела, индийско орехче, кимион, кориандър, карамфил, кардамон, шафран – всички тези подправки са отлични „ отоплители “. Те ни затоплят, като форсират метаболизма, в това число този на мазнините. Но въпреки всичко използвайте цялата тази пикантерия в умерени количества: пикантните подправки възбуждат апетита. Освен това, диетолозите предлагат да не се пие чай от джинджифил или щедро да се ръси храна с горчица преди излизане от вкъщи. Причината е, че по този начин се провокира приток на кръв към кожата, ето за какво незабавно се затопляте – само че елементарно получената топлота също по този начин елементарно се отдава на околната среда и бързо се охлаждате. Нещо като парите: елементарно извоюваното бързо се харчи!

Избягвайте да употребявате подправки и вечер: непотребната топлота ще ви попречи да заспите бързо и може да докара до нощно изпотяване. Но за обяд и ранна вечеря са идеални. 

Популярните през зимата кафе, чай и какао съдържат мощни затоплящи веществи – термогени, най-много кофеин. Плюс това, в случай че добавите джинджифил, надробен чер пипер или малко канела към чая или кафето, техният загряващ резултат ще се усили неколкократно.

Въздържайте се от горещото и изкусително греяно вино, изключително в ски-курортите: алкохолът уголемява кръвоносните съдове, а това кара тялото ви да губи топлота доста по-бързо. Вместо вино, акцентирайте върху топло мляко с мед. Особено е подобаващ този коктейл вечер, защото освен покачва изпотяването и затопля, само че има и успокоителен резултат.   

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР