Може би най-важният резултат от изборите отвъд Атлантика на 6

...
Може би най-важният резултат от изборите отвъд Атлантика на 6
Коментари Харесай

Хегемонията на долара е в риск

Може би най-важният резултат от изборите оттатък Атлантика на 6 ноември е разграниченият конгрес - надзор на демократите върху Долната камара и превес на републиканците в Горната - сигурен фактор за възпрепятстване на бъдещите фискални планове на президента Доналд Тръмп, респ. - за привършване на капацитета на фискалните тласъци, когато щатското стопанство навлезе в 2019-а. Това на собствен ред значи, че се вижда краят на възходящия лихвен цикъл на щатската централна банка, което подсказа, че доходността на облигациите е близо до върховите си стойности.

С други думи - разумно е да чакаме намаляване на зелените пари и постоянна рентабилност на щатските дългови бумаги. Това е добра вест за разрастващите се пазари, които са обременени с тлъсти отговорности в долари, което се удостоверява и от първичната възходяща реакция на азиатските валутни и фондови пазари след разгласяването на изборните данни.

Сега на напред във времето се връщат паричната политика на Федералния запас и комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин. Именно тези две пазарни настройки ще дефинират дали Уолстрийт и международните борсови показатели ще разширят подема си след острия им октомврийски спад.

От позиция на пазарните оценки международните борсови показатели отвън Щатите наподобяват много по-атрактивни, в сравнение с Уолстрийт. Първият кръг от данъчни понижения на администрацията на Тръмп доведоха до по-голямо разделяне сред Америка и останалата част от планетата от позиция на икономическите резултати. Ако обаче Федералният запас забави темповете на покачване на щатските лихви и международното стопанство се усъвършенства, разликата сред американците и другите жители по света ще се стесни. А за Тръмп, който постоянно дефинира мощния фондов пазар като барометър за икономическите си политики, едно плачевно следствие от политическата мъртва хватка би било отдръпването на вложителите от Съединени американски щати и прехвърлянето на средствата им към по-евтини задгранични акции.

Голямото незнайно в тази, общо взето, добре стимулирана прогноза е комерсиалната свада сред Вашингтон и Пекин. Забавящото се китайско стопанство и отслабващият юан към този момент подкопаха доверието в международните пазари, изключително в мощно експортноориентираната еврозона.

Банковите валутни анализатори са разграничени в прогнозите си за резултата от междинните избори в Щатите.

Експертите на "Креди агрикол " и сътрудниците им от "Моргън Стенли " предвиждат намаляване на американските пари.

Специалистите от "Ситигруп " обаче правят оценка всяко по-нататъшно поевтиняване на $ вследствие на изборните резултати като кратковременно поради слабия инвеститорски вкус да следват придвижването. А средносрочната вероятност за обезценяване на зелените пари като малко евентуална. Което обосновава рекомендацията на банкерите да се употребява всеки доларов спад за покупка на долари и за създаване на нови дълги доларови позиции.

Анализаторите на японската банкова група MUFG и техните сътрудници от канадската "Торонто-Доминиън " показват цената 1.13 щ. $ за едно евро като солидно равнище на поддръжка и считат, че превесът на демократите в Камарата на представителите няма да обърне значително доларовия тренд. Специалистите на "Торонто-Доминиън " чакат валутната двойка да се върне в преобладаващия през последните шест месеца диапазон на придвижване от 1.16 до 1.18 щ. $ за едно евро.

"Данске банк " пък не изключва пробив на равнището от 1.13 $ за едно евро до края на годината, тъй като зелените пари ще продължат да получават поддръжка от фундаменталната икономическа мощ на Америка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР