Може би като име находището Йохан Свердруп не ви говори

...
Може би като име находището Йохан Свердруп не ви говори
Коментари Харесай

Самотното находище, което трябва да спаси петролната индустрия в Норвегия

Може би като име находището " Йохан Свердруп " не ви приказва нищо. За Норвегия обаче то е от основно значение, защото би трябвало да " избави " петролната промишленост на страната.

Мегапроектът в Северно море даде вяра на играчите на пазара по време на историческия спад на цените преди няколко години. Сега добивът там към този момент е реалност.

Нещо повече - " Йохан Свердруп " съумява да помогне данните за петролната промишленост на скандинавската страна да наподобяват по-добре в година, в която тя се показва по-зле от упованието. А прогнозите са той да продължи да поддържа пазара и през идващите години, споделя Bloomberg.

Добивът от находището стартира през октомври или по-рано от предстоящото, като с това постави завършек на продължителната наклонност за показване на норвежката продукция под потенциала ѝ. Добивът изоставаше през последните 28 месеца до септември.

До огромна степен обстановката в бранша се дължи на спирания в производството. През март месец една от основните платформи в Северно море спря работа до август поради проблеми със оборудването.

Това беше следващият подобен случай в Норвегия за няколко месеца. Той беше и повода за повдигането на въпроса дали вложенията в съоръжение и инфраструктура не са се забавили прекомерно доста след рецесията през 2014 година, когато вложенията на петролните компании се свиха.

Въпреки че е малко евентуално " Йохан Свердруп " да компенсира изцяло слабото показване на бранша през тази година, производството там се усили по-бързо от предстоящото до 350 000 барела дневно. Според упованията потенциалът ще доближи 400 000 барела дневно до януари и 440 000 барела до лятото на идната година.

Находището оказва помощ и на компанията Equinor, която го оперира, да резервира устойчиво равнище на добива си за 2019 година при спад от 3% за първите девет месеца на годината, породен най-вече от слабото произвеждане в Норвегия.

През идващите няколко години " Йохан Свердруп " ще бъде мотор на добива и за Equinor, и за скандинавската страна. Производството на нефт и природен газ в Норвегия се чака да стигне пик през 2023 година или да приближи върха си от 2004 година. А към този миг находището да дава отговор за една трета от добива на страната. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР