Може би един от най-приятните акустични фонове е успокояващото ромолене

...
Може би един от най-приятните акустични фонове е успокояващото ромолене
Коментари Харесай

Защо мирисът на дъжд гали сетивата ни?

Може би един от най-приятните акустични фонове е успокояващото шумолене на дъждовни капки по покрива. Но сетивата ни гали на първо място ароматът на преди малко падналия след дълъг интервал на суша дъжд. Понякога той е блудкав, различен път землисто-свеж, а може да бъде и кондензиран, даже настойчив. Обикновено го свързваме със спомените си от лятото. Но по какъв начин в действителност поражда този самобитен мирис от биологична позиция?

Естественият парфюм петрикор

Още през далечната 1964 година двама австралийски учени изследват мириса на дъжда. Те вкарват понятието „ петрикор “, формирано от гръцките думи πέτρα (камък) и ἰχώρ – течността, която тече във вените на боговете от древногръцката митология. И по този начин, петриктор е уханието, което се усеща след рухването на дъжд върху суха почва.

Смеси от растителни масла са повода за аромата

В последна сметка е открито, че зад мистичния мирис на дъжда се крие примес от разнообразни масла. По-точно става дума за масла, които растенията са отделили по време на предшестващия сух интервал. Когато най-сетне завали, маслата, насъбрани в скалите и почвата, се освобождават и вятърът ги разнася във въздуха. Особено забавно е  откритието на двамата учени, че тези масла попречват и покълването на семената, с цел да лимитират по този метод разхищението на вода в интервали на суша.

Облагородяване на миризмата посредством бактерии

Според учените освен маслата, разнесени във въздуха, са виновни за нежно-сладникавия, съвсем мускусен аромат на дъжда. За него способстват и живеещите в почвата бактерии, наречени стрептомицети. Те съдържат секрет - геосмин, който се свързва с растителните масла. Понякога долавяме същата миризма, когато почвата е прясно разкопана. Тъй като тези бактерии се развъждат най-вече във влажна среда, а при суша създават спори, ароматът на дъжда е най-интензивен точно след продължителни сухи интервали. Впрочем алкохолът геосмин е освен значима съставка на галещия сетивата аромат на дъжда; той придава и леко землистия усет на аленото цвекло, виното и боба.

Превод: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР