Може би 2019 г. е една от най-хубавите години въобще

...
Може би 2019 г. е една от най-хубавите години въобще
Коментари Харесай

Българите все още търсят месии, които обаче да не правят радикални промени

Може би 2019 година е една от най-хубавите години изобщо за България от позиция на икономическите индикатори и от позиция на тяхното всеобщо приемане от страна на хората. Това разяснява социологът от " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов пред БНР.

" В момента се намираме в може би най-хубавият интервал във връзка с всеобщите усещания за стопанската система и персоналните финанси. От няколко години е по този начин. Тази година не е върхова, само че просто затвърждава наклонността от най-малко 3-4 години - наклонност на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация ", означи той.

Според Симеонов гласоподавателят към този момент не бил същият: " Запазва се целият скепсис, цялото неодобрение, целесъобразно, несъмнено. Но когато хората у нас желаят смяна, те към този момент не държат тя да е толкоз внезапна, радикална и стихийна. "

По думите на социолога към момента се търсели месии, само че се търсели някакви междинни месии. В тази връзка той изясни: " Едновременно, които ще донесат смяна, рестарт, ободряване, малко повече радикализъм, само че не заплашват да скапват това, което отгоре-отгоре сме построили ".

Първан Симеонов обаче акцентира, че когато нещата порастват стопански, това ни пречи да забележим други проблеми и да стартираме да ги решаваме.

От своя страна политологът доцент Стойчо Стойчев акцентира, че изборите през изминаващата година са посочили, че тези, които желаят смяна и опция, не я припознават в съществуващите варианти.

" Това е огромният проблем на българската политика, че сме привикнали да мислим за алтернативата, за смяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия тв приемник, без авансово да създадем ясна сметка с какво те са по-добре и дали изобщо са по-добри от остарялото ", разяснява Стойчев.

По думите му като нова опция хората чакат нов човек, който да пристигна отнякъде. Съществуващите политически субекти и други възможности в българската политическа система са все " остарели муцуни ".

" Нито Българска социалистическа партия е нещо ново, нито " Демократична България ", нито Слави Трифонов е нещо ново ", посочи той. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР