Мохамед бин Салман Дошъл да разкрие плановете за футуристичен мегапроект

...
Мохамед бин Салман Дошъл да разкрие плановете за футуристичен мегапроект
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник разбърква установения ред


Мохамед бин Салман

Дошъл да разкрие проектите за футуристичен мегапроект на Червено море, младият престолонаследник на Саудитска Арабия показа в последна сметка дръзка визия за коренно видоизменение на ултраконсервативното мюсюлманско кралство.

На стопански конгрес във вторник в Рияд, наименуван " Давос в пустинята ", 32-годишният Мохамед бин Салман даде обещание " умерена " Арабия, друга от облика на арабска страна, дълго считана за експортьор на уахабизъм - свръхсурова версия на исляма, с която са закърмени доста джихадисти по света.

Изненадващата тирада бе произнесена в разгара на промените, въодушевени от принца, които означават най-големия културен и стопански поврат в модерната история на кралството, с фактическо маргинализиране на могъщата прослойка на религиозните консерватори, господствали в общественото пространство десетилетия наред, считат анализатори.

" Няма да прекараме още 30 години от живота си в приемане на екстремистки хрумвания и ще ги унищожим тутакси ", увери той под аплодисментите на участниците във форума, привлякъл 2500 души на управителни позиции от целия свят.

Принцът, именуван Ем Би Ес (МБС, буквите на Мохамед бин Салман, бел. ред.), даде обещание връщане към " умерения, търпелив ислям, отворен към света и всички други религии ", до момента в който негови критици постоянно жигосват неговия " авторитаризъм ".

Изказването му във вторник, в разгара на рекламирането на план за развиване за над 500 милиарда $ на Червено море, се вписва в границите на дръзновен модернизатор в страна, където половината население е на под 25-годишна възраст.

" Това е най-ясната визия, която в миналото сме имали " за Саудитска Арабия, съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторката Лори Богарт от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. " Ясно е, че той трансформира сега кралството, което допуска по-мека религиозна сфера с по-слабо въздействие ".

Визията за " умерена Арабия ", считана дълго време за оксиморон, е рискована и може да провокира реакция измежду консерваторите.

Тя обаче придобива съответни контури. Миналия месец дамите получиха правото да карат, скоро ще отворят порти кината, а саудитките честваха националния празник, дружно с мъжете, което бе нещо невиждано до момента.

Освен това държавното управление разгласи основаването на център за " засвидетелствуване " на думите на пророка Мохамед, който има за задача да отстрани всички " погрешни и екстремистки " тълкования. А религиозната полиция, чийто дълг е да следи за спазването на половата сегрегация, е съвсем изчезнала от саудитските градове.

Някои религиозни консерватори, които дълго време се противопоставяха на всякаква еволюция в статута на дамите, поддържаха решението да им се даде право да карат.

Според Али Шихаби, шеф на " Арейбия фаундейшън " във Вашингтон, престолонаследникът е оказал подмолно въздействие, с цел да накара някои духовни сановници да поддържат промените му.

" Винаги ще има бунтари и реакционери, само че неговата динамика и мощ, комбинирани с огромния дял младежи, подкрепящи смяната, му разрешиха да реализира прогрес по този път ", сподели той.

Според специалисти изказванията и оповестените ограничения от принц Мохамед, наследник на 81-годишния крал Салман, са разтърсване за кралството, ръководено от самото си основаване от уахабизма.
В същото време той работи за усилване на политическото си въздействие във властта, прибягвайки по-конкретно към вълна от арести на дисиденти, в това число на авторитетни духовници и интелектуалци.

Сред последователите на Ем Би Ес господства една концепция: невероятно е да се стигне до консенсус в страна, в която се организират невиждани промени.

На форума принц Мохамед бе пристигнал на първо място да продаде на задгранични вложители своя план за гигантска зона за развиване на границите на Йордания и Египет, която ще се простира на 26 500 квадратни километра.

Рекламно видео сподели футуристични градове с дами, облечени по западен фасон, които упражняват или работят с мъже. Кадри, които контрастират със прецизния дрескод в Саудитска Арабия.

На конференцията също имаше дами, облечени в западен жанр.

Някои държавни представители съпоставиха акцията за промени с движещ се с висока скорост рейс - или се качваш, или оставаш на място.

" Само мечтателите са добре пристигнали ", съобщи принц Мохамед, само че стопански анализатори се боят от прекомерно бързи промени в кралството.

" Може да се каже, че той прави прекалено много (промени), прекомерно малко или прекомерно късно ", сподели Стивън Потър, вицепрезидент на основаната в Чикаго компания " Нордърн концерн " и участник във форума. " Всички обаче сме съгласни: смяната е нужна и е по-добре, в сравнение с да не се прави нищо ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР