Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: сред арабските монарси има както

...
Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: сред арабските монарси има както
Коментари Харесай

Какво се знае за арабските монарси?

Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: измежду арабските монарси има както интриганти, по този начин и рационални владетели, както автократи, по този начин и умерени водачи. Пред какви провокации са изправени арабските монархии?

Мохамед VI: умереният

Кралят на Мароко минава за податлив към промени монарх. Той либерализира фамилното право, насърчи използването на берберските езици, а след края на властническото ръководство на татко си свика Комисия за национално помиряване. Мохамед VI реагира умерено на митингите, избухнали в хода на Арабската пролет. Упрекван е обаче в разсипничество във връзка с кралския двор.
 Мохамед VI Gulliver/Getty Images
Абдула II: мъдрият

Крал Абдула II е считан за здравомислещ монарх. Той деликатно води Йордания, една от най-бедните арабски страни, през многочислените провокации. Държавната хазна е празна, бюджетът е съкрушен в това число от обгрижването на бежанци от прилежащите страни. Спрямо религиозния фундаментализъм Абдула II подхожда в присъщия си жанр и залага на подготвеност за разговор.
 крал Абдула Gulliver/Getty Images-->
Салман и Мохамед: автократите

Саудитският крал Салман към този момент уточни кой ще поеме престола след него: синът му принц Мохамед. Кралят ръководи страната с твърда ръка, синът разрешава на поданиците известни свободи - културни и обществени, само че не и политически. Мохамед се пробва да модернизира страната стопански, само че в същото време се придържа към обичайните властови структури.
 Мохамед Gulliver/Getty Images
Мохамед ал-Мактум: дискретният

Дискретно, само че уверено емирът на Дубай води своя емират измежду неспокойния район на Персийския залив. Напреженията с Иран, войната в Йемен, протестът на Катар - това са огромните провокации, към които се прибавят и някои персонални. Преди няколко седмици шестата му жена - принцеса Хая от Йордания - го напусна. Знае се, че е избягала в европейска страна и е подала молба за политическо леговище.
 Мохамед ал Мактум Gulliver/Getty Images
Тамим бин Хамад II: интригантът

Владетелят на Катар следва неотстъпчив курс. Той поддържа положителни контакти с Иран - факт, който не се харесва на страните от района, заради което те бойкотират емирството. Те го укоряват също по този начин, че поддържа финансово терористични групировки в Близкия изток. Известно е, че Хамад II поддържа положителни контакти с Хамас в Ивицата Газа. Той обаче уголемява връзките си и с други страни, да вземем за пример с Турция.
 Тамим бин Хамад Gulliver/Getty Images
Кабус бен Саид: рационалният

Кабус бен Саид е владетелят на султаната Оман в южната част на Арабския полуостров. От 1970 година насам той ръководи безшумно и ненатрапчиво. Модернизира и трансформира изостаналата до тогава страна в умерено богата. В Оман царува ред, страната е относително демократична, а във външната политика играе ролята на медиатор в редица спорове - понастоящем сред Съединени американски щати и Иран.
 Кабус бин Саид Gulliver/Getty Images

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР